Naujienos

2021-03-04

Baigta Lietuvos–Lenkijos elektros jungties „Harmony Link“ projekto įgyvendinimo studija

Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir PSE baigė „Harmony Link“, naujos jūrinės elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos, projekto įgyvendinimo studiją, kuri padeda pagrindą planuojamų skelbti jungties keitiklių ir kabelio pirkimų sąlygoms.
 
„ILF Consulting Engineers Polska“ atliktoje studijoje nurodomas optimalus jungties techninių parametrų sprendimas, rekomenduojamas įrengimo būdas, kurio pagrindu rengiama detali jungties techninė specifikacija, apimanti tokius parametrus kaip įtampa, laidininko medžiagos ir pan. Rangovo jau pradėta rengti „Harmony Link“ kabelio ir keitiklių stočių techninės specifikacijos bei pirkimo dokumentacija bus pabaigta antrą šių metų ketvirtį.
 
„Harmony Link“ jungtis yra didžiausias ir sudėtingiausias iš visų sinchronizacijos projektų, todėl atsakingai ruošdamiesi jo pirkimams pasitelkėme patikimą, didelį patirties bagažą ir aukštų kompetencijų turinčią bendrovę. Gauta informacija mums leidžia pamatuotai nustatyti pagrindinius jungties parametrus ir optimalius techninius sprendimus, atsižvelgiant į ekonominius kaštus, rinkos sąlygas, įgyvendinimo laiką ir t. t. Dabar kartu su savo partneriais Lenkijoje galime žengti tolimesnius žingsnius ir jau šiemet skelbsime konkursus jungties kabelio bei keitiklių stočių projektavimui ir rangai“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
„ILF Consulting Engineers Polska“ yra 2400 darbuotojų tinklą visame pasaulyje turinčios Austrijos kapitalo grupės „ILF Consulting Engineers“ antrinė bendrovė. Sutartis su ja buvo pasirašyta pernai.
 
Maždaug 330 km bendro ilgio 700 MW galios povandeninė ir sausumos aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“ 2025 m. sujungs Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione su Darbėnų pastote Kretingos rajone Lietuvoje.
 
Iš viso „Harmony Link“ projektui numatytos investicijos siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys parama iš Europos infrastruktūros tinklų fondo „Connecting Europe Facility“.
 
Parengiamieji „Harmony Link“ darbai vyksta nuo 2019 metų pradžios. Iki 2020 m. sausio parengta trasos studija Baltijos jūroje, nuo 2019 m. gruodžio pradėti ir intensyviai vykdomi teritorijų planavimo darbai. 2020 m. spalį pasirašyta sutartis dėl tikslinių konsultacijų techniniais, komerciniais, reguliaciniais klausimais, šių metų vasarį pradėtas jūros dugno tyrimas.
 
„Harmony Link“ bus jau antroji Lietuvos ir Lenkijos sistemas jungianti elektros jungtis. Kartu su 2016 m. įrengta sausumos jungtimi „LitPol Link“ ji leis sinchronizuoti Baltijos šalių elektros sistemas su kontinentinės Europos tinklais. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.