Naujienos

2020-12-10

Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai kuria duomenų skaidrumo platformą

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai pasirašė sutartį su IT bendrove „Navitasoft“ dėl bendros duomenų skaidrumo platformos kūrimo. Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatoriams „Litgrid“, AST ir „Elering“ bendra platforma padės geriau išpildyti regioninės balansavimo energijos rinkos poreikius.
 
„Skaidrumas yra labai svarbi sąlyga atvirai ir laisvai energijos rinkai. Pateikdami atvirus trijų šalių duomenis vienoje platformoje siekiame ne tik geresnio rinkos likvidumo, bet ir įtvirtiname konkurencingą aplinką. Nors didelė dalis Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemų informacijos pateikiama ENTSO-E skaidrumo platformoje, kai kurie duomenys, susiję su Baltijos šalių balansavimo energijos rinka, šiuo metu skelbiami atskiruose operatorių tinklapiuose “, – teigia Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius.
 
Nauja platforma Baltijos šalių energijos rinkos dalyviams padės susidaryti geresnį rinkos vaizdą ir užtikrins greitesnius procesus, nes visi duomenų rinkiniai iš regioninių rinkų bus patogiai pateikiami vienoje vietoje.
 
Pagal dabar veikiančią sistemą rinkos dalyviams informaciją tenka rinkti iš kelių kanalų: kiekvieno operatoriaus interneto svetainės, Baltijos balansavimo rinkos platformos, ENTSO-E skaidrumo platformos. 
 
Operatoriai su projekto rangove „Navitasoft“ planuoja platformą sukurti ir paleisti per 5 mėnesius. „Navitasoft“ yra Vengrijoje įsikūrusi bendrovė, kurios specializacija – skaitmeninių sprendimų kūrimas ir taikymas energetikos sektoriuje.
 
„Su klientais iš kelių šalių vyko intensyvi diskusija apie skaidrumo ir duomenų pateikimo platformų sprendimus elektros ir dujų rinkose. Klientų įžvalgos ir pastebėjimai mums labai pravertė, nes galėjome tiksliai nustatyti, kokių technologijų reikės perspektyviam pasiūlymui. Ši sutartis rodo, kad sugebame perprasti technologijas ir pritaikyti įvairius skaitmeninius sprendimus taip, kad jie geriausiai atitiktų klientų reikalavimus“, – teigia bendrovės „Navitasoft“ vadovas Ákos Füzi. 
 
Bendra Baltijos šalių balansavimo energijos rinka veikia nuo 2018 m. sausio 1 d. „Litgrid“, AST ir „Elering“ bendrai organizuoja prekybą balansavimo energija Baltijos šalyse pagal bendras Baltijos balansavimo taisykles. Pagrindinis bendros Baltijos balansavimo rinkos tikslas yra nustatyti vieningus principus ir taisykles balansavimo rinkoje, skatinti konkurenciją, sukurti lygias galimybes kiekvienam rinkos dalyviui, nepriklausančias nuo valstybės kurioje jie veikia ar yra įsikūrę ir tokiu būdu sudaryti sąlygas veiklos sąnaudų efektyvinimui vartotojų gerovės augimui.