Naujienos

2023-07-25

Sinchronizacijos naujienlaiškis: Kaip skaitmeninės inovacijos pakeis elektros perdavimo sistemos valdymą

Ruošdamasi sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, „Litgrid“ ne tik atnaujina ar stato fizinę infrastruktūrą – oro linijas, pastotes, skirstyklas, tačiau ir diegia programinės ir aparatinės įrangos inovacijas. Išmanūs sprendimai leis dar efektyviau ir užtikrinčiau valdyti elektros perdavimo tinklą, prisidės šalies energetikos nepriklausomumo, integracijos su Europa ir duomenų saugumo. 
 
Šiuos skaitmenizacijos projektus įgyvendinančio Skaitmeninės plėtros centro vadovė Roma Oškutienė teigia, kad jau netolimoje ateityje tam tikros sistemos ir projektų valdymas „Litgrid“ keisis iš esmės. Jis bus labiau automatizuotas, grįstas duomenų vientisumu, integralumu, leis padidinti lankstumą ir efektyvumą. 
 
 
Kokie yra pagrindiniai šiuo metu bendrovės įgyvendinami skaitmenizacijos projektai? 
 
Šiuo metu bendrovėje inicijuojama ir diegiama gausybė skaitmenizacijos projektų. 
 
Naujų sistemų ar modulių diegimas skatina duomenų atsiradimą ir valdymą, sudaro sąlygas priimti  sprendimus remiantis aktualiausiais duomenimis. Šiuos projektus įgyvendiname siekdami 2030 m. strateginių tikslų, tokių kaip sinchronizacija, integracija į Europos elektros tinklą, perdavimo sistemos patikimumo užtikrinimas, skaitmeninė transformacija.  
 
Tokios sistemos kaip automatinio generacijos valdymo AGV (angl. automatic generation control, AGC) ir dažnio stabilumo vertinimo (angl. Frequency Stability Assessment System, FSAS) yra vienos pagrindinių sąlygų sinchroniniam Baltijos valstybių ir kontinentinės Europos elektros energetikos sistemų susijungimui. 
 
AGV sistema užtikrina automatinį elektros sistemos dažnio atkūrimą ir balanso valdymą. Ji nuolat seka elektros tinklo parametrus ir kas kelias sekundes nustato, ar reikia aktyvuoti papildomą galią ir, jeigu taip, apskaičiuoja jos apimtį. Tuomet sistema siunčia rezervų aktyvavimo komandas paslaugos tiekėjams ir taip balansuojama gamyba ir vartojimas. 
 
FSAS planavimo inžinieriams padės įvertinti galimą dažnio stabilumo parametrų nuokrypį – kaip greitai ir kiek smarkiai dažnis gali pakisti. FSAS leis sistemos analizes atlikti gerokai detalesnes nei iki šiol, taip pat operatyviam personalui realiu laiku stebėti dažnio stabilumo galimybes ir nustatyti didžiausią leidžiamą trikdį Baltijos elektros energetikos sistemai dirbant izoliuotai arba sinchroniškai su kontinentinės Europos tinklais. FSAS padės išvengti sutrikimų elektros sistemoje. 
 
Kitus skaitmenizacijos projektus įgyvendiname siekdami modernizuoti elektros perdavimo tinklą ar dokumentų valdymą. 
 
Pavyzdžiui, vystoma atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) valdymo sistema reikalinga užtikrinti stabilią atsinaujinančios energijos išteklių integraciją ir patikimą šalies elektros tinklą. Ji leis automatiškai iš dispečerinio valdymo pulto valdyti atsinaujinančios energetikos elektrines, kurių generuojama galia viršija esamus laisvus perdavimo tinklo elementų pajėgumus, taip pat tinklo naudotojus informuoti apie planuojamus jų gamybos ribojimus. 
 
Šiam funkcionalumui pasiekti sukūrėme operatorių ir gamintoją jungiantį procesą, realiu laiku leisiančiu dalytis generacijos duomenimis, atlikti analizę, įgyvendinti automatizuotus skaičiavimus. 
 
Statinio informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modeling, BIM) ir bendrosios duomenų aplinkos (angl. Common Data Environment, CDE) sistemos padės suvaldyti projektų dokumentaciją, kuri vėliau bus perkeliama operatyviniam darbui. 
 
Kokie pokyčiai laukia bendrovėje įgyvendinus šiuo metu diegiamus sprendinius? 
 
Naujosios programinės įrangos inovacijos, plačiai naudojamos didžiuosiuose ekonomikos sektoriuose, leidžia sklandų duomenų apsikeitimą ir valdymą tinkle, duomenų saugojimą nuotolinėse informacijos saugyklose. 
 
Visa tai sudaro sąlygas ne tik išmaniai perdavimo sistemos valdymo plėtrai, bet ir užtikrina elektros energijos vartotojų integravimą į tinklo valdymą, kad elektros energijos vartotojai būtų tinkamai ir laiku informuojami, siekiant paskatinti tapti aktyviais rinkos dalyviais. 
 
Visi projektai įgyvendinami siekiant strateginio tikslo: mainų platformos ir duomenimis grįstos ekosistemos sukūrimo iki 2030 m.. Jau dabar pradėjome duomenų kelionę į analitikos savitarną ir automatizavimo sprendimus, o ateityje planuojame veikloje pradėti taikyti mašininio mokymosi (angl. Machine Learning, ML) ar dirbtinio intelekto (angl. Artificial intelligence, AI) sprendimus.  
 
AI raida, integruotos informacinės technologijos, skaitmenizacija, padidėjęs ML sprendimų taikymas ir gamybos robotizavimas kuria naujas produktų rinkas. Labai svarbu, kad bendrovė būtų lanksti, gebėtų prisitaikyti ir būti šios sparčiai besikeičiančios aplinkos priešakyje. 
 
Kaip šiems pokyčiams rengiami bendrovės darbuotojai? 
 
Skaitmenizacijos procesai jau vyksta. Dažnam darbuotojui dabar tenka spręsti svarbius klausimus – kaip nepraleisti reikšmingų technologinių pokyčių, kuriuos procesus diegti savo veiklose, kurių atsisakyti, kokių kompetencijų darbuotojams reikia įgyti, kad jie gebėtų sėkmingai dirbti pasikeitusioje aplinkoje, kurias darbo vietas automatizuoti. 
 
Jau dabar nemažai dėmesio skiriame darbuotojų skaitmeninių kompetencijų kėlimui. Organizuojame mokymus, sprendimų išmėginimo sesijas.  Investuojame į duomenis, jų kokybę, kuriame bendrovės duomenų ekosistemą, darbuotojai kviečiami diskutuoti apie duomenis, jų naudojimą ir atvėrimą. Padalinių ambasadoriai dalijasi gerosiomis praktikomis. Tikimės, kad tai darbuotojams leis kuo lengviau priimti naujus sprendimus ir prisitaikyti pokyčiams. 
 
Visą sinchronizacijos naujienlaiškį galite rasti čia.