Naujienos

2020-03-23

Elektros biržoje – žemiausios kainos jos istorijoje

Kovo 16 – 22 d. didmeninė vidutinė savaitės elektros energijos kaina Lietuvoje mažėjo antrą savaitę iš eilės ir siekė 21,9 Eur/MWh kainos. Lyginant su ankstesne savaite, kaina Lietuvoje mažėjo 9 %.
„Pastaruoju metu mažėjant elektros paklausai ir pingant kitiems energijos ištekliams, tai yra naftai ir dujoms, praėjusios savaitės vidutinė didmeninė elektros kaina buvo mažiausia nuo „Nordpool“ biržos veiklos pradžios 2002 m.“, – sako elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas Liutauras Varanavičius.
Latvijoje ir Estijoje elektros vidutinė elektros kaina praėjusią savaitę taip pat krito 9 % ir siekė 21,9 EUR/MWh. Nordpool sistemos kaina krito 12 % ir siekė 8,1 EUR/MWh.
Praėjusią savaitę Lietuvoje vietinės gamybos apsukos mažėjo 14 %. Pagal generacijos apimtis, Lietuvos vietinė generacija užtikrino 38 % šalies elektros energijos suvartojimo (88 GWh generacija ir 231 GWh elektros energijos suvartojimas).
Vėjo elektrinės pagamino 34 %, šiluminės elektrinės - 13 %, hidroelektrinės - 22 %, o kitos elektrinės 25 % mūsų šalies generacijos. Augimas fiksuotas tik šiluminių elektrinių gamyboje, kurios gamino 13 % daugiau, nei savaitę prieš tai. Tuo metu vėjo ir hidroelektrinės gamino atitinkamai 28 % ir 25 % mažiau.
Pasak L. Varanavičius, pagal importo/eksporto (saldo) santykį, 65 % mūsų šalies elektros energijos suvartojimo* buvo importuota. Bendras importo srautas mažėjo 6 %. Importo struktūra: 19 % iš trečiųjų šalių, 53 % iš Švedijos, 19 % iš Latvijos ir 8 % iš Lenkijos. Bendras elektros srautas iš Lietuvos krito 7 %. Lietuvos eksporto srauto pasiskirstymas: 78 % Lenkijos ir 22 % Latvijos kryptimis.
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 44 %, o Lietuvos kryptimi 21 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 94 %, o Švedijos kryptimi 0 %.