Naujienos

2023-08-25

„Litgrid“ ir „Green Genius“ tęsia 1 MW baterijos testus: išbandė, kaip kaupikliai prisidės prie atsinaujinančių išteklių plėtros

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ ir atsinaujinančios energetikos bendrovė „Green Genius“ baigė pirmosios Baltijos šalyse prie perdavimo tinklo prijungtos 1 MW baterijos bandymus. Rezultatai parodė, kad kaupikliai turi didelį potencialą prisidėti prie atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) plėtros.

„Siekiant atsinaujinančių energijos išteklių plėtros, svarbu subalansuoti nepastovią vėjo ir saulės elektrinių gamybą. Atlikti bandymai su „Green Genius“ parodė, kaip kaupikliai gali užtikrinti gamybos pastovumą mūsų sistemos kontekste. Suprasdami, kad baterijų vystymas yra svarbus tiek verslui, investuojančiam į žaliąją energetiką, tiek vartotojams, esame atvėrę mūsų 1 MW bateriją bandymams. Ir toliau kviečiame verslo ir mokslo organizacijas kartu išmėginti bateriją“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.
 
„Industrinis baterijų įgalinimas atlieka itin svarbų vaidmenį didinant atsinaujinančių išteklių generacijos apimtis, Europai siekiant žaliojo kurso ir stiprinant Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę. Todėl savo veikloje šią sritį laikome viena svarbiausių krypčių tolimesniam vystymui“, – sako „Green Genius“ vadovas Ruslanas Sklepovičius.

Pirmoji Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungta 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija gali ne tik kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, bet ir padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus.
 

Bendradarbiavimo su „Green Genius“ metu baterija buvo išbandoma skirtingais scenarijais – siekiant imituoti jos veikimą elektros biržos „Nord Pool“ dienos prieš ir dienos eigos (angl. „day ahead“ ir „intraday“) rinkose ji buvo įkraunama ir iškraunama pagal iš anksto suplanuotą grafiką. Taip pat buvo testuojama, kaip baterija gali papildyti saulės ir vėjo jėgainių veikimą skirtingais AEI elektrinių ir baterijos darbo režimais ir koks bendro veikimo modelis yra pats efektyviausias.

Bandymų metu fiksuotas baterijos efektyvumas siekė nuo 85 % iki 89 %. Mažesnė efektyvumo vertė fiksuota baterijai dirbant kintamos galios režimu, kuomet baterija per valandą įkraunama ir iškraunama su įvairaus ilgio pauzėmis. Toks režimas būdingas siekiant subalansuoti AEI elektrinės generacijos profilį. Nors baterijos efektyvumas šiuo darbo režimu yra mažesnis, taip yra užtikrinamas generuojančių galių pastovumas elektros sistemoje ir taupomi brangūs balansavimo resursai.

Didesnis baterijos efektyvumas pasiektas baterijai dirbant nenutraukiamai. Praktinis tokio režimo pavyzdys – dalyvavimas dienos prieš ir dienos eigos elektros rinkose, siekiant uždirbti iš valandinių elektros kainų skirtumų. Nors šiuo darbo režimu baterija yra šiek tiek efektyvesnė, ji daugiau išsikrauna ir greičiau dėvisi.

Bandymai leido suprasti, kaip baterijos leis AEI elektrinėms atitikti keliamus tinklo reikalavimus, kadangi energijos kaupikliai stipriai išplečia AEI elektrinių valdymo galimybes. Išsamiau su bandymo rezultatais galima susipažinti specialioje ataskaitoje, ją rasite čia.

„Litgrid“ 1 MW baterijos projektas sulaukė gausaus tarptautinio pripažinimo. Pernai gruodį jis laimėjo Niujorke vykusiame reitingų agentūros „S&P Global Ratings“ organizuotuose „Platts Global Energy Awards“ apdovanojimuose, „proveržio tinkle“ (angl. Grid Edge) kategorijoje. 1 MW baterija taip pat buvo įvertinta didžiausiuose Europoje atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ – jai atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojos titulas.

Praėjusį pavasarį „Litgrid“ pakvietė mokslo ir verslo bendruomenes susipažinti su baterija ir ją išmėginti. 2022 m. vasarą pirmieji bandymą atliko „Ignitis gamyba“ kartu su Lietuvos energetikos institutu. Jis parodė, kad baterijų sistemos įgalintų Kauno hidroelektrinę teikti dažnio valdymo paslaugas. Šią vasarą 1 MW bateriją taip pat išmėgina nepriklausomas paklausos telkėjas „FuseBox“. Praėjusį rudenį „Litgrid“ ir Kauno technologijos universitetas (KTU) sutarė bendradarbiauti energijos kaupimo sistemų ir perdavimo tinklo valdymo srityse ir vystyti elektrinių ir šiluminio kaupiklių bendro darbo demonstracijas.