Naujienos

2022-12-09

„Litgrid“ inovacija laimėjo energetikos Oskarais vadinamus „Platts Global Energy Awards“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ ir JAV bendrovės „Fluence“ 1 MW baterijos projektas laimėjo prestižiniuose „Platts Global Energy Awards“ apdovanojimuose.  Projekto metu „Litgrid“ tapo pirmąja operatore Europoje, kuri ruošdamasi energetikos sektoriaus transformacijai panaudojo bateriją sistemos valdymo funkcijoms atlikti. Šis apdovanojimas – pirmasis tokio aukšto lygio įvertinimas Lietuvos energetikos sektoriuje.
  
Apdovanojimuose „Litgrid“ projektas, kuriame panaudota „Fluence“ įranga, laimėjo „proveržio tinkle“ (angl. Grid Edge) kategorijoje.

„Vertiname tai, kad tarptautinė energetikos ekspertų komanda įžvelgė Lietuvos projekto unikalumą ir jo reikšmę didinant šalies energetinę nepriklausomybę.  Su šiuo projektu „Litgrid“ tapo pirmąja elektros perdavimo sistemos operatore Europoje, panaudojusia baterijas elektros perdavimo sistemos valdymo funkcijoms atlikti. Tai darome testuodami energijos kaupimo technologijas šalies elektros tinklo saugumo ir žaliosios energetikos plėtros tikslais. Mūsų  inovacija atvėrė galimybes integruoti 200 MW galios baterijų parką, kuris užtikrins elektros sistemos saugumą ir stabilumą.

Atlikę su sistemos saugumu susijusius bandymus, šią pilotinę 1 MW bateriją atvėrėme mokslui ir verslui. Taip siekiame suteikti reikiamus įrankius atsinaujinančios energetikos vystytojams, kad jie galėtų išmėginti baterijų funkcionalumą, atlikti unikalius bandymus ir pasiruošti energetikos transformacijai, kuri atneša naujus konceptus į rinką. Sparčiai augant saulės ir vėjo generacijai, reikia vystyti ir elektros energijos saugojimo ir kaupimo įrenginius. Netolimoje ateityje žaliąją generaciją užtikrins hibridiniai sprendimai – saulės ir vėjo elektrinės bei prie jų prijungtos baterijos. Mūsų tikslas – sudaryti sąlygas rinkos dalyviams pasiruošti ateinantiems pokyčiams“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Tarptautiniai „Platts Global Energy Awards“ apdovanojimai gruodžio 9-osios naktį buvo teikiami Jungtinėse Amerikos Valstijose, Niujorke. Juos organizuoja reitingų agentūra „S&P Global Ratings“, jie laikomi prestižiškiausiais pasaulyje. Nugalėtojų statulėlę kartu su „Fluence“ atstovais atsiėmė „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius ir „Litgrid“ Inovacijų skyriaus vadovas Audrius Baranauskas.
 

„Džiaugiamės su partneriais „Litgrid“ laimėję šį apdovanojimą ir vertiname dėmesį, kurį apdovanojimas suteikia baterijų naudojimo elektros perdavimo tinkle naudai. „Fluence“ didžiuojasi galėdama bendradarbiauti su „Litgrid“ bandant naujus energijos kaupimo būdus, kurie suteikia papildomos vertės perdavimo tinklui, didina atsparumą ir energetinį saugumą“, – sako „Fluence“ vyr. viceprezidentas, strategijos ir komercijos vadovas Marekas Wolekas. 
   
„Litgrid“ 1 MW baterijos projektas šiemet taip pat triumfavo pasauliniuose atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“. Jam atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojo titulas.

Pilotinis „Litgrid“ projektas, kuriame panaudota „Fluence“ įranga, yra vienas pirmųjų pasaulyje, kuomet elektros energiją kaupianti baterija tapo sudėtine perdavimo tinklo dalimi – sistemos operatoriaus valdomu įrenginiu. Didžioji dalis šiuo metu perdavimo tinkluose naudojamų energijos kaupiklių priklauso elektros gamintojams ar vartotojams ir nėra plačiai naudojami sistemos valdymui.

Baterijos bandymus „Litgrid“ specialistai sėkmingai užbaigė praėjusiais metais. Įrenginys gali ne tik kaupti ir momentiškai pateikti energiją į tinklą, bet ir padėti valdyti dažnį bei kitus sistemos parametrus. Baterijos reakcija žaibiška: valdymo komandos apdorojimo laikas siekia 87 milisekundes (ms), o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą trunka dar trumpiau – 70 ms.

Pilotinio 1 MW baterijos projekto įgyvendinimo metu buvo sudarytos baterijų prijungimo prie „Litgrid“ tinklo sąlygos bei suformuoti siūlymai techninėms specifikacijoms, kurių pagrindu buvo nustatyti reikalavimai ir 200 MW elektros energijos kaupimo įrenginių sistemai. Ją šiuo metu baigia įrengti „EPSO-G“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Energy cells“. Momentinį energijos rezervą Lietuvai užtikrinsiančią sistemą sudarys keturi Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje ir Utenoje įrengti baterijų parkai, kurių bendra suminė galia ir talpa sieks 200 MW ir 200 MWh. Planuojama, kad momentinio rezervo paslaugą „Energy cells“ bus pasiruošusi teikti dar šių metų pabaigoje. Energijos kaupimo sistema bus integruota į „Litgrid“ tinklą.