Naujienos

2021-01-20

Lietuvoje pasiektas elektros vartojimo pikas: valandinis suvartojimas buvo didžiausias per 29 metus

Pirmadienį Lietuvos elektros sistemoje užfiksuotas didžiausias vartojimo pikas nuo 1992 m. Prie išaugusių gyventojų ir verslo energijos poreikių prisidėjo besitęsiantys šalti orai.
 
Sausio 18 d. tarp 10 ir 11 val. bendras nacionalinis elektros suvartojimas Lietuvoje pasiekė 2075 MWh, rodo preliminarūs Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ duomenys. Tai didžiausias suvartojimo rodiklis nuo 1992 m.
 
„Elektros vartojimas pastarosiomis dienomis yra smarkiai išaugęs. Pagrindinis veiksnys – porą metų nematyti žiemos šalčiai. 2019 m. irgi buvome pasiekę panašų piką – sausio 24 d. užfiksuotas 2032 MWh valandinis suvartojimas, tuo metu termometras taip pat buvo gerokai žemiau nulio. Kita vertus, vartojimo augimas taip pat indikuoja augančius gyventojų ir verslo poreikius. Pandemijos kontekste tai nuteikia pozityviai, nes rodo, kad mūsų šalies ekonomika išlieka atspari. Kalbant apie energijos tiekimą, staigiai padidėjusi paklausa nesukėlė iššūkių toliau sėkmingai užtikrinti patikimą ir saugų elektros tiekimą Lietuvos gyventojams, įstaigoms ir verslui“, – teigia Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo centro vadovas.
 
Pasak jo, svarbu atkreipti dėmesį, kad duomenys kol kas yra preliminarūs, paskaičiuoti pagal „Litgrid“ modelį. Detalūs suvartojimo duomenys paaiškės tik po daugiau nei mėnesio, surinkus informaciją iš skirstymo operatorių.
 
Tuo metu, kai vartojimas pasiekė piką, 39 % elektros buvo pagaminta Lietuvoje, 34 % – importuota iš Švedijos, 14 % – iš Lenkijos, 8 % – iš Latvijos, 5 % iš – Rusijos Kaliningrado srities.
 
Šalti orai visame regione, sutapę su sumažėjusia vėjo elektrinių generacija, praėjusią savaitę iškėlė didmenines elektros kainas. Sausio  11–17 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje augo trečią savaitę iš eilės iki 60,0 Eur / MWh, didžiausio savaitės vidurkio nuo 2019 m. pradžios.
 
Šią savaitę didmeninių kainų lygis išlieka panašus.