Naujienos

2021-01-20

„Litgrid“ rekonstruos greta Vilniaus esančią Neries pastotę: paskelbtas pirkimas

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ imasi Nemenčinėje, Vilniaus rajone esančios Neries transformatorių pastotės rekonstrukcijos. 330 / 110 / 10 kV pastotė yra susijusi su dviem ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektais – sinchroninių kompensatorių įrengimu ir nauja 330 kV elektros perdavimo linija Vilnius–Neris.
 
„Neries transformatorių pastotė – vienas iš dviejų pagrindinių elektros perdavimo mazgų šalia Vilniaus miesto – kitas yra Trakų Vokėje esanti Vilniaus transformatorių pastotė. Augant elektros vartojimui ir ruošiantis Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, dabartinis elektros tinklas aplink sostinę po kelių metų nebus pakankamas, todėl „Litgrid“ formuoja 330 kV elektros perdavimo linijų žiedą, kuris apjuos Vilnių, sujungdamas Vilniaus, Neries ir Elektrėnuose esančią Lietuvos elektrinės pastotę. Žiedas bus pabaigtas nutiesus naują elektros liniją Vilnius–Neris – tai planuojama padaryti 2025 metais. Neries pastotės rekonstrukcija yra vienas iš būtinų elementų, siekiant užtikrinti saugų ir patikimą elektros tiekimą Vilniaus miestui“, – sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.
 
Pasak jos, kitas svarbus sinchronizacijos projektas, susijęs su Neries pastote, yra naujų sinchroninių kompensatorių įrengimas. Tai galingi besisukantys varikliai, kurie suteikia tinklui inerciją – būtiną sąlygą, norint atsijungti nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos tinklais. Lietuvoje planuojami trys sinchroniniai kompensatoriai – Alytaus, Telšių ir Neries pastotėse.
 
1972 m. veikti pradėjusios Neries pastotės rekonstrukcija apims naujų 300 MVA galios autotransformatorių įrengimą, visų 330 kV skirstyklos įrenginių pakeitimą, naujų įrenginių, reikalingų Vilnius-Neris linijos prijungimui, pastatymą ir naujo 330 kV šynų tilto nuo 330 kV skirstyklos iki sinchroninio kompensatoriaus įrengimo vietos įrengimą.
 
Taip pat bus rekonstruojama 110 kV skirstykla, įrengiama nauja 10 kV uždaro tipo skirstykla ir atliekam kiti darbai.
 
Šiuo metu vyksta Neries pastotės rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbų pirkimas, potencialūs rangovai kviečiami pateikti paraiškas vasario mėnesio pradžioje. Sutartį planuojama pasirašyti III ketv., o statybos darbus pradėti 2022 m. II ketv. Numatoma projekto pabaiga – 2025 m.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.