Naujienos

2022-07-01

Startuoja naujasis Baltijos šalių elektros perdavimo operatorių projektas – Regioninis koordinavimo centras

 
Liepos 1 dieną veiklą pradeda Baltijos regioninis koordinavimo centras (RCC), kuris teiks tinklo saugumo paslaugas Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorėms – Lietuvos „Litgrid“, Estijos „Elering“ ir Latvijos AST. Centras veiks kaip nepriklausoma organizacija. 
 
Pasak „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovo Donato Matelionio, RCC nuo veiklos pradžios įgyvendins penkias pagrindines užduotis: skaičiuos elektros linijų pralaidumus tarp šalių, vertins sistemų patikimumą, adekvatumą, planuos linijų atjungimus ir vystys bendrą tinklo modelį.
 
Jo teigimu, visa tai užtikrins sklandų darbą šalyse, kurios kasdien veikia vis glaudžiau besiruošdamos sinchronizacijai, o po jos išlaikys glaudžius santykius veikdamos bendrame kontinentinės Europos tinkle.
Anot D. Matelionio, planuojama, kad ateityje RCC veikla plėsis ir jis vykdys daugiau nei dešimt skirtingų funkcijų, užtikrinančių sistemos patikimumo ir saugumo koordinavimą regione.
 
„Baltijos RCC įkūrimas prisidės prie darnesnio sinchronizacijos įgyvendinimo, mat tai leis įgyvendinti bendrus patikimumo koordinavimo procesus regione ir su kitais Vakarų operatoriais pagal europinius tinklo kodeksų reikalavimus”, – sako D. Matelionis.
 
Vienas iš šešių europinių centrų
 
RCC įsteigtas trijų Baltijos valstybių elektros perdavimo sistemos operatorių pagal Europos Sąjungos Švarios energijos paketo reikalavimus.
 
Regioninio koordinavimo centro biuras įkurtas Estijos sostinėje Taline, regioniniai padaliniai veiks Latvijoje ir Lietuvoje. Nepriklausomai įstaigai vadovaus trys vadovai – po vieną iš kiekvienos šalies. Lietuvos atstovas naujai įkurtoje bendrovėje yra Paulius Cicėnas.
 
Baltijos RCC yra vienas iš šešių Europoje veikiančių regioninių koordinavimo centrų.
Tinklo saugumo paslaugas Šiaurės šalyse teikia „Nordic RSC“, vidurio Europoje – „TSC Net“ ir „Coreso“, o piečiau – „Selene“ ir „SCC“.