Naujienos

2024-03-26

„Litgrid“ Žeimiuose statys pastotę geležinkelių elektrifikacijai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė projektavimo ir statybos darbų pirkimą Žeimių traukos pastotės 110 kV skirstyklos statybai ir prijungimui prie elektros perdavimo tinklo. Šis projektas prisidės prie valstybinės svarbos geležinkelio Vilnius–Klaipėda elektrifikacijos projekto įgyvendinimo.

110 / 27,5 Žeimių traukos pastotė ir susijusios elektros perdavimo linijos užtikrins elektros energijos tiekimą elektriniams traukiniams šiame geležinkelio ruože. Skirstykla statoma bendrovės „LTG Infra“ užsakymu.

„Įgyvendindami šį ir kitus traukos pastočių bei susijusios infrastruktūros projektus prisidedame prie valstybei svarbaus tikslo – elektrifikuoti pagrindinę Lietuvos geležinkelių arteriją nuo Vilniaus iki Klaipėdos. Taip sudarysime sąlygas keleivių ir krovinių pervežimui naudoti elektros energiją, kuri Lietuvoje jau dabar daugiausia gaminama iš atsinaujinančių išteklių, o vėjo ir saulės energetikos plėtra toliau sparčiai vyksta“, – sako „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento vadovas Karolis Sabaliauskas.

Anot „LTG Infra“ vadovo Vyčio Žalimo, traukos pastotės – viena labai svarbių elektrifikacijos projekto dedamųjų, įgalinsiančių sklandžią tvaraus transporto – elektrinių traukinių – eksploataciją.

„Elektrifikacijos projektas, prie kurio savo darbais prisideda ir „Litgrid“, tai ypatingos svarbos Lietuvai projektas, kuris leis mums išmetamų teršalų kiekį sumažinti net 150 tūkst. tonų per metus ir svariai prisidėti prie tvaresnės Lietuvos ateities kūrimo“, – sako V. Žalimas.

Žeimių traukos pastotės pirkimo metu atrinktas rangovas turės pastatyti naują skirstyklą ir naujas elektros perdavimo linijas iš Žeimių traukos pastotės į Žeimių ir Kėdainių transformatorių pastotes.

Įgyvendinus Vilnius–Klaipėda elektrifikacijos projektą bus įrengtas 363 km ilgio kontaktinis tinklas. Be kontaktinio tinklo statybos darbų elektrifikacijos projektas apima šešių traukos pastočių statybas, jų prijungimą prie „Litgrid“ elektros tiekimo tinklų bei testavimą, taip pat aštuonių autotransformatorių, užtikrinančių elektros įtampos stabilumą kontaktiniame tinkle, statybas.

„LTG Infra“ 2023 m. lapkritį kreipėsi į „Litgrid“ dėl Žeimių, Linkaičių ir Tarvainių traukos pastočių statybos. Praėjusių metų birželį taip pat sudaryta sutartis dėl Lentvario traukos pastotės prijungimo prie perdavimo tinklo.

Vilnius–Klaipėda yra intensyviausiai naudojamas geležinkelio ruožas šalyje, todėl jo elektrifikavimas svarbus visos šalies infrastruktūrai. Praėjusiais metais ja pervežta apie 40 proc. geležinkeliu gabenamų krovinių ir 16 proc. keleivių srauto.