Naujienos

2022-01-03

„Litgrid“ mėnesio kainų apžvalga: gruodį elektra brango visoje Europoje

Gruodžio mėnuo elektros rinkoje buvo itin permainingas - kainos ir toliau augo visoje Europoje, o Lietuvoje vidutinė mėnesio kaina pirmą kartą perkopė 200 Eur/MWh ribą. Taip pat spustelėjus žiemiškam šalčiui Lietuvoje buvo pasiektas valandinis elektros suvartojimo rekordas – 2220 MW.
 
 
Gruodžio mėnesio didmeninė vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje augo 66 proc., iki 212 Eur/MWh, lyginant su praėjusiu mėnesiu. Latvijoje ši kaina siekė 207 Eur/MWh, Estijoje – 202 Eur/MWh.
 
„Nord Pool“ biržos sistemos kaina išaugo 75 proc. ir siekė 147 Eur/MWh.
 
„Gruodį vidutinės elektros kainos visoje Europoje siekė iki šiol nematytas aukštumas. „Nord Pool“ sistemos kaina šių metų gruodį buvo 147 Eur/MWh - aukščiausia nuo pat 1996 metų, kai buvo liberalizuota Skandinavijos elektros rinka. Baltijos šalyse taip pat pirmą kartą elektros kainos perkopė 200 Eur/MWh. Prasidėjus pirmam žiemos mėnesiui ir šąlant orams didelis elektros suvartojimas sutapo su šiluminių elektrinių remontais visose Baltijos šalyse ir valandinės kainos Lietuvoje gruodžio 7 dieną buvo pasiekusios net 1000 Eur/MWh“, – sako „Litgrid“ Strategijos ir tyrimų skyriaus vadovas Ramūnas Bikulčius.
 
Jo teigimu, sparčiai augantis suvartojimas iš dalies buvo kompensuotas išaugusiu importu iš Latvijos, Švedijos ir Lenkijos. Daugiau nei trečdalį Baltijos šalių suvartojimo užtikrino šiluminės elektrinės, kurių generacija padidėjo 53 proc. lyginant su lapkričio mėnesiu.
 
„Nors atsinaujinančių išteklių generacija šiek tiek išaugo dėl Latvijoje 75 proc. daugiau generavusių hidroelektrinių, tačiau kainoms didžiausią įtaką turėjo toliau aukštumose išsilaikančios  gamtinių dujų kainos. Gruodžio mėnesį Baltijos šalių aikštelėse gamtinių dujų kaina buvo apie 93 Eur/MWh. Tiesa, mėnesio pabaigoje elektros kainos atsikvėpė visoje Europoje pradėjus pūsti stipriam vėjui, o sulaukus didelio kiekio suskystintų dujų krovinių iš viso pasaulio, ypatingai JAV, dujų ateities sandorių kainos nukrito 51 proc. lyginant su gruodžio mėnesio viduryje buvusiomis kainomis ir sugrįžo į rugsėjo viduryje buvusį lygį“, – rinką apžvelgė R. Bikulčius.
 
Lyginant su lapkričio mėnesiu, gruodį elektros kainos augo, o tuo pačiu laikotarpiu 2019 ir 2020 metais elektros kainos siekė 39-46 Eur/MWh. Didžiausią įtaką tokiam kainų didėjimui toliau turi brangstančios gamtinės dujos.
 
Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusį mėnesį pakilo 15 proc. ir siekė 1245 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje išaugo 13 proc., o vietos elektrinės užtikrino 31 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje per gruodžio mėnesį buvo pagaminta 413 GWh elektros energijos.
 
Lietuvoje didžiausią vietinės gamybos dalį sudarė vėjo elektrinės bei šiluminės elektrinės pagaminusios po 34 proc. elektros, hidro ir saulės elektrinės sudarė 24 proc., likusios elektrinės gamino 8 proc. Vėjo elektrinių gamyba sumažėjo 6 proc. ir siekė 142 GWh, o šiluminių elektrinių gamyba išaugo 63 proc. nuo 86 GWh iki 140 GWh. Gruodį nežymiai augo hidroelektrinių gamybos apimtys bei kitų elektrinių generacija.
 
Bendras importo srautas sudarė 69 proc. šalies suvartojimo. Importas į Lietuvą augo 7 proc. lyginant su lapkričio duomenimis. Gruodį importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį siekė 33 proc., iš Latvijos 39 proc., iš trečiųjų šalių buvo apie 16 proc., o iš Lenkijos importavome apie 12 proc. Tuo tarpu eksportas sumažėjo 19 proc., o didžiausia dalis buvo nukreipta į Lenkiją (86 proc.), likusi dalis pateko į Švediją (7 proc.) bei Latviją (7 proc.).
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid" mėnesio apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas. Analizuojami suvartojimo bei generacijos planų pokyčiai. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.