Naujienos

2019-05-20

Nedideli praeitos savaitės elektros kainos pokyčiai

Gegužės 13-19 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje kito nedaug – fiksuotas 3 % augimas iki vidutinės 45,5 Eur/MWh kainos.
 
Elektros energijos kainos pokytis Baltijos šalyse buvo sąlygotas elektros energijos srautų persiskirstymo ir mažesnės atsinaujinančių energijos išteklių generacijos pagrindinėse gamybos regiono šalyse. Srautų persiskirstymą sąlygojo nuo 2019-ųjų gegužės 11d. pradėtas „LitPol Link“ remontas, kurio metu eksportas per Latvijos-Lietuvos pjūvį išaugo 120 %.
Šis srautas fiksuotas 78 % savaitės laiko, kuomet praėjusią savaitę siekė tik 46 %. Elektros srautas iš Latvijos į Estiją ir iš Estijos į Suomiją pasiekė rekordines aukštumas – vidutiniškai 145 MWh ir 52 MWh, kuomet praėjusią savaitę buvo tik 5 MWh ir 2 MWh.
 Vidutiniškai 42 % augusi vietinė Lietuvos generacija užtikrino 33 % bendro šalies suvartojimo, kuris padidėjo 1 %. Lietuvoje 2,6 karto augo vėjo elektrinių ir 5 % šiluminių elektrinių generacija. Savaitės gamybos pasiskirstymas šalyje: 45 % sudarė vėjo elektrinių pagaminta energija, 14 % hidroelektrinių sugeneruota energija ir 41 % – šiluminių elektrinių energija.
 
Lietuvoje praeitą savaitę 67 % suvartotos elektros energijos buvo importuota, o bendras importo srautas sumažėjo 9 %. Importo struktūrą sudarė: 71 %  elektros energijos iš trečiųjų šalių, 26 % iš Švedijos ir 3 % iš Latvijos.
 
Bendras elektros srautas iš Lietuvos 20-ą savaitę sumažėjo 5 %. Eksporto srauto pasiskirstymas: 79 % į Latviją, 20 % į Lenkiją ir 1 % į Švediją.
 
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 81 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 56 %, o Švedijos kryptimi– 4 %.
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79