Naujienos

2020-03-31

Elektra didmeninėje rinkoje pigo trečią savaitę iš eilės

Didmeninės elektros kainos mažėjimą stebime jau trečią savaitę iš eilės: palyginus su savaite prieš tai, kai buvo užfiksuotas elektros rinkos „NordPool“ rekordas,  praėjusią savaitę elektra pigo dar 7 %.
„Lyginant su ankstesne savaite, elektros energijos vartojimas Lietuvoje mažėjo 5 %. Tokios elektros suvartojimo mažėjimo tendencijos yra įprastos pavasario metu ir yra sąlygotos sparčiai šylančių orų, artėjančios šildymo sezono pabaigos ir ilgesnio šviesaus laikotarpio paroje“, - sako Liutauras Varanavičius, elektros perdavimo sistemos „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius.
Latvijoje ir Estijoje vidutinė elektros kaina taip pat mažėjo 7 % ir siekė 20,5 EUR/MWh. „Nordpool“ sistemos kaina krito 20% ir siekė 6,4 EUR/MWh.
Žymesni pokyčiai fiksuoti gamyboje: Lietuvoje vietinė elektros generacija mažėjo beveik trečdaliu. Vietinė mūsų šalies gamyba praėjusią savaitę užtikrino 29 % šalies elektros energijos suvartojimo: pagaminta 63 GWh, suvartota 219 GWh elektros energijos.
Vėjo elektrinės pagamino 29 %, šiluminės elektrinės - 18 %, hidroelektrinės - 29 %,  kitos elektrinės 32 % visos Lietuvoje pagamintos elektros. Mažiau gamino visų tipų elektrinės, tačiau  labiausiai  sumažėjo vėjo elektrinių gamyba (56 %).  Šiluminės elektrinės pagamino 18 % mažiau, o hidroelektrinių gamyba mažėjo 7 %.
Pagal importo/eksporto (saldo) santykį, 73 % mūsų šalies elektros energijos suvartojimo* buvo importuota, o bendras importo srautas augo 4 %. Importo struktūra: 16 % iš trečiųjų šalių, 54 % iš Švedijos, 21 % iš Latvijos ir 9 % iš Lenkijos. Bendras elektros srautas iš Lietuvos krito 12 %. Lietuvos eksporto srauto pasiskirstymas: 86 % Lenkijos ir 14 % Latvijos kryptimis.
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 45 %, o Lietuvos kryptimi 24 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 100 %, o Švedijos kryptimi 0 %.