Naujienos

2022-07-11

Išaugusi vėjo generacija elektros kainas Lietuvoje mažino 9 proc.

Padidėjusi vėjo elektrinių generacija regione ir sumažėjusi vietinė gamyba elektros kainas Lietuvoje praėjusią savaitę sumažino 9 proc.
 
Liepos 04–10 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina šalyje siekė 272,6 Eur/MWh.
 
„Praėjusią savaitę vėjo generacija regione augo 4 proc. ir sugeneravo 657 MWh daugiau elektros energijos. Lietuvoje vietinė gamyba sumažėjo 31 proc., ją pakeitė pilnai prieinama „Nordbalt“ jungtis, kuri buvo išnaudojama 100 proc. srautui iš Švedijos į Lietuvą. Nors vidutinė elektros kaina vis dar išlieka aukšta dėl išaugusių dujų kainų, tačiau sekmadienio rytą, 4 val. Baltijos šalyse turėjome nukritusią elektros kainą iki 3,5 Eur/MWh, kuri vėliau tą pačia dieną vakare pasiekė maksimalią 343 Eur/MWh kainą“, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.
 
 
Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę mažėjo 3 proc. ir siekė 212 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje praėjusią savaitę sugeneravo 54 GWh ir užtikrino 25 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*.
 
Daugiausiai elektros energijos Lietuvoje pagamino šiluminės elektrinės – 21 GWh, nors jų gamybos apimtis mažėjo 49 proc., palyginti su ankstesne savaite. Saulės elektrinės sugeneravo 9 GWh, 4 proc. mažiau. Hidroelektrinių generacija susitraukė 31 proc. – pagamino 8 GWh. Vėjo generacija augo 2 proc. ir siekė 13 GWh.
 
Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 76 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas išaugo 17 proc. iki 198 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 59 proc. elektros į šalį pateko iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 24 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 17 proc. iš Lenkijos.
 
Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 62 proc. iki 26 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 80 proc., o į Latviją likę 20 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros.
 
Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 26 proc. Lenkijos kryptimi ir 41 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi ir 100 proc. Lietuvos kryptimi.
 
 
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei suvartojimo ir generacijos planų pokyčiai. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.