Naujienos

2021-02-24

„Litgrid“ užbaigė valdomo šuntinio reaktoriaus perkėlimo darbus

Sinchroniniam darbui su Europos elektros tinklais besiruošianti Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ žengė dar vieną žingsnį tinklo optimizavime: užbaigtas 180 MVar galios valdomo šuntinio reaktoriaus perkėlimo iš Ignalinos į Elektrėnus procesas. Šis įrenginys užtikrina elektros energijos tiekimo kokybę reguliuodamas įtampą ir reaktyviąją galią perdavimo tinkle.
 
„Šuntiniai reaktoriai yra skirti įtampos valdymui sistemoje. Galingiausias toks įrenginys Lietuvoje į Elektrėnus perkeltas todėl, kad, Lietuvai ruošiantis prisijungimui prie kontinentinės Europos tinklų, būtent čia įtampos valdymo poreikis yra didžiausias“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Beveik 300 tonų sveriantis reaktorius kartu su susijusiais įrenginiais į Lietuvos elektrinės 330 kV skirstyklą Elektrėnuose buvo perkeltas dar 2019 metų rudenį. Jo testavimo ir derinimo darbai vyko nuo 2020 metų pradžios. Atliktų darbų užbaigimo aktas gautas 2021 m. vasarį.
 
Be šio reaktoriaus, Lietuvos sistemoje veikia dar 10 mažesnės galios šuntinių reaktorių, tačiau jie nėra reguliuojami, o jų įtaka lokali.
 
180 MVar galios valdomas šuntinis reaktorius į Lietuvos elektrinės skirstyklą perkeltas įgyvendinant projektą „Šiaurės Rytų Lietuvos (ŠRL) elektros perdavimo tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos energetikos sistema“. Jo tikslas – paruošti ŠRL tinklą darbui sinchroniniu režimu su Vakarų Europa.
 
R. Masiulis pabrėžia, kad kiekvienas užbaigtas etapas dar labiau priartina mus prie sinchronizacijos su Europa, o taip pat stiprina bei atnaujina mūsų šalies perdavimo tinklus. Be to, šis projektas turi ne tik strateginę, bet ir ekonominę naudą.
 
„Šiaurės Rytų perdavimo tinklo mazgas, apimantis Utenos ir Ignalinos AE 330 kV pastotes bei su jomis susijusias perdavimo linijas, buvo suformuotas veikiant dabar jau uždarytai Ignalinos atominei elektrinei. Dabar šią perdavimo tinklo dalį siekiame pertvarkyti ir pritaikyti veikimui atsijungus nuo IPS / UPS sistemos. Optimizavus perdavimo sistemos darbą padidės elektros tiekimo patikimumas regione bei sumažės tinklų išlaikymo sąnaudos“, – teigia „Litgrid“ vadovas.
 
Įgyvendinant projektą jau demontuota 750 kV linija, jungusi Ignalinos AE pastotę su Baltarusija, o pernai metų pabaigoje po rekonstrukcijos įjungtos Utenos ir Ignalinos AE transformatorių pastočių 330 kV skirstyklos. Sausį užbaigti visi projekto darbai 330 kV tinkle, toliau numatoma atlikti senų įrenginių griovimo, 110 kV skirstyklų rekonstrukcijos darbus.
 
Viso ŠRL perdavimo tinklo optimizavimo projekto vertė yra beveik 24 mln. Eur, jį planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.
 
Tai yra vienas iš 14-os Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų. Iki šiol „Litgrid“ jau baigė tris iš šių projektų: Bitėnų skirstyklos išplėtimą, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukcija.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.