Naujienos

2020-09-04

„Litgrid“ sėkmingai išbandė elektros sistemos atstatymą „NordBalt“ kabeliu

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“, kartu su partneriais Švedijoje, šiąnakt sėkmingai atliko jūrinės jungties „NordBalt“ bandymą. Jo metu išbandyta galimybė atstatyti sistemą po jos visiško atsijungimo, pasinaudojant elektros jungtimi su Švedija.
 
Bandymas, kurį „Litgrid“ atliko kartu su Švedijos perdavimo sistemos operatoriumi „Svenska kraftnät“, vyko penktadienio naktį, tarp 00:00 ir 06:00. Bandymo metu iš Švedijos elektros sistemos per „NordBalt“ jungtį perduota 1 MW galia šuntinio reaktoriaus Klaipėdos transformatorių pastotėje užmaitinimui.
 
„Išbandėme vieną iš Lietuvos elektros sistemos atstatymo po totalios avarijos plano priemonių. Didžiausias iššūkis buvo bandymo techninis kompleksiškumas ir veiksmų koordinavimas tarp Švedijos operatoriaus dispečerių, „NordBalt“ keitiklių operatyvinio personalo abiejuose kabelio galuose – Nybro ir Klaipėdos stotyse –  ir „Litgrid“ sistemos valdymo dispečerių. Tik geras tarpusavio supratimas ir griežtai išlaikyta sutartos programos veiksmų seka atnešė teigiamą bandymų rezultatą. Sėkmingas bandymas įrodo kokybišką ir atsakingą įmonės darbą, užtikrinantį sistemos parengtį suvaldyti avarines situacijas ir leidžiantį mums visiems saugiau jaustis, žinant, kad avarinėse situacijose Lietuvos vartotojui nenutrūks elektros energijos tiekimas arba jis bus labai greitai atstatytas, koordinuojant veiksmus su kaimyninių šalių operatoriais ir panaudojant pažangias aukštos įtampos tinklų technologijas“, – sako Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento vadovas.
 
Bandymo metu elektros energijos prekyba per „NordBalt“ jungtį neveikė.
 
Tai ne pirmas panašaus pobūdžio bandymas, panašūs veiksmai nuo jungties veiklos pradžios 2016 m. atliekami ne rečiau kaip kartą per metus.
 
Rugpjūčio mėnesį „Litgrid“ taip pat atliko izoliuoto darbo bandymą, kurio metu buvo atskirta ir izoliuotai veikė dalis Lietuvos elektros sistemos. Bandyme dalyvavo beveik visi didieji Lietuvos elektros gamintojai, taip pat buvo išbandyta, kaip jungtis su Lenkija „LitPol Link“ gali padėti valdyti dažnį.
 
Abu šiuos bandymus „Litgrid“ atliko ruošiantis rugsėjo mėnesį planuojamam Kaliningrado elektros sistemos izoliuoto darbo bandymui.