Naujienos

2020-08-07

„Litgrid“ plėtoja aplinkai draugiškus sprendimus: daliai savo reikmių naudos saulės energiją

Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pradeda įrengti saulės elektrines rekonstruojamose transformatorių pastotėse. Jų pagaminta energija bus naudojama pačiose transformatorių pastotėse. Iki 2023 m. planuojama saulės elektrines įrengti 21 rekonstruojamoje transformatorių pastotėje.
 
„Visi žingsniai, ir maži, ir dideli, kuriuos žengiame, prisideda prie Lietuvos tikslo – iki 2050 m. visą šalies suvartojamą elektros energiją gaminti tik iš atsinaujinančių šaltinių. Tad atidžiai vertiname ir mūsų taikomų sprendimų poveikį aplinkai, nuolat ieškome būdų, kaip įmanoma labiau jį sumažinti plėtojant inovacijas. Saulės elektrinių diegimas transformatorių pastotėse – taip pat svarbi sudedamoji plano dalis. Mūsų siekis yra efektyviai, tačiau ir tvariai išnaudoti turimus išteklius ir iš jų gauti papildomą vertę visiems. Todėl saulės elektrinės moduliai bus įrengiami ant pastočių valdymo pulto stogo, taip tvariai žvelgiant ir į užimamą žemės plotą“, – sako „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.
 
Įrengtų saulės elektrinių pagamintos energijos, priklausomai nuo saulės spinduliuotės, visiškai ar iš dalies užteks transformatorių pastočių reikmėms, taip pat padidės energijos tiekimo patikimumas. Planuojama, kad saulės elektrinių įrengtoji galia kiekvienoje iš transformatorių pastočių sieks iki 15 kW.
 
Pirmoji saulės elektrinė bus įrengta Aleksoto transformatorių pastotėje Kauno mieste. Čia saulės elektrinė per metus pagamins apie 8400 kWh elektros energijos, ir tai sudarys apie 25 proc. tokio dydžio transformatorių pastotės metinio savųjų reikmių elektros energijos poreikio.
 
„Litgrid“ visoje Lietuvoje valdo virš 200 transformatorių pastočių, kurios vidutiniškai suvartoja virš 3600 MWh išorinės elektros energijos per metus. Skaičiuojama, kad saulės elektrinės 21 pastotėje per metus pagamins apie 100 MhW elektros energijos ir taip leis sumažinti transformatorių pastočių suvartojamą išorinės elektros energijos poreikį 2,75 proc.
 
Šiuo metu atliekami pirmųjų transformatorių pastočių Aleksote, Paberžėje ir Švenčionyse su saulės elektrinėmis projektų bei įrangos derinimo darbai, o pačios saulės elektrinės bus įrengtos rekonstruojant transformatorių pastotes. Pirmą transformatorių pastotės su saulės elektrine rekonstrukciją planuojama užbaigti 2021 metais.