Naujienos

2023-07-15

Sinchronizacijos naujienlaiškis: Kruonyje pradedame rekonstruoti vieną svarbiausių šalies skirstyklų

Pasiekti energetinę nepriklausomybę padeda ne tik Vyriausybės patvirtinti sinchronizacijos projektai, tačiau ir planiniai vidinio elektros tinklo ir jo elementų atnaujinimo darbai. Birželio viduryje Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradėjo Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukciją. Tai yra vienas didžiausių pastarųjų metų operatorės rekonstrukcijos projektų.
 
Kruonio HAE skirstykla turi didelę įtaką viso šalies tinklo patikimumui ir sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. 
 
„Skirstykla yra neatsiejama Vakarų Lietuvos elektros perdavimo greitkelio dalis. Šis greitkelis, besitęsiantis nuo Darbėnų iki Kruonio, leis po šalį paskirstyti jūrinio vėjo parkų pagamintą ir tarptautine jūrine jungtimi „Harmony Link“ gautą elektros energiją. Modernizuota skirstykla prisidės užtikrinant patikimą ir saugumų elektros perdavimą iš Vakarų Lietuvos, kur sparčiai vystosi atsinaujinanti energetika, į Rytų Lietuvą, kur labiausia auga elektros vartojimas“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.
 
Vakarų Lietuvos elektros perdavimo linijas sudaro du projektai – Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai oro linijų statyba.
 
Pastarajame šiuo metu įgyvendinamas antrasis etapas, statoma nauja viengrandė 62 km ilgio 330 kV oro linija nuo Kybartų iki Jurbarko, kuri susijungs su 330 kV linijomis Jurbarkas–Bitėnai ir Kruonio HAE–Sovietskas. Joms skirtų pamatų įrengimas, atramų statymas ir naujų linijų tiesimas pradėtas gegužę. Kruonio HAE–Bitėnai projekto įgyvendinimas sudarys sąlygas atjungti į Sovietską (Kaliningrado sritis) einančią liniją po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.
 
Rekonstrukcijos metu skirstykloje bus parengtas Kruonio HAE–Bitėnai oro linijai skirtas prijunginys, kuris yra būtinas linijai įjungti ir visam projektui pabaigti.
 
Siekiant tęsti oro linijos statybas, įgalinti Kruonio HAE skirstyklos rekonstrukciją ir kartu užtikrinti elektros perdavimo tinklo patikimumą, „Litgrid“ Kruonyje šiuo metu baigia įrengti laikinąją jungtį. Ji veiks tol, kol bus įjungta naujoji Kruonio HAE–Bitėnai elektros perdavimo linija.  
 
Modernizuota skirstykla taip pat įgalins Kruonio HAE plėtrą. Vieną svarbiausių šalies elektrinių, galinčių suteikti greitą rezervinę galią ir taip prisidėti prie tinklo stabilumo užtikrinimo, yra suplanavusi pastatyti penktąjį hidroagregatą.
 
Šio agregato maksimali galia bus 110 MW su 44 MW minimumu generatoriaus režime ir 77 MW minimumu siurblio režime. „Ignitis gamyba“ skelbia, kad bendras ciklo naudingo veikimo koeficientas sieks apie 78,6%, o agregato gyvavimo laikas – 40 metų. Naujasis įrenginys išplės elektrinės galių panaudojimo apimtis, leis elektrinei efektyviau dalyvauti bendroje Baltijos balansavimo rinkoje bei užtikrins didesnį konkurencingumą teikiant papildomas sistemines paslaugas. Be to, naujasis agregatas padės balansuoti Lietuvoje sparčiai plėtojamą, tačiau netolygią atsinaujinančių energijos šaltinių generaciją.
 
Planuojama, kad penktasis agregatas bus įrengtas ir pradės veikti iki 2025 m. pabaigos. 
 
Vykstant Kruonio HAE 330 kV skirstyklos rekonstrukcijai, ketvirtasis HAE generatorius bus atskiriamas nuo pirmųjų trijų į atskirą prijunginį pastotėje, taip bus didinamas elektrinės tiekimo patikimumas ir lankstumas, sumažės rizika prarasti visų generatorių energiją esant trumpajam jungimui. Skirstykla taip pat bus paruošta prijungti ateityje planuojamą penktąjį generatorių.  
 
Atnaujinant pastotę bus pakeisti visi 330 kV skirstyklos pirminiai įrenginiai, bus rekonstruojama oro linijos atkarpa nuo 330 kV skirstyklos iki pirmojo autotransformatoriaus.  
 
Kruonio HAE transformatorių pastotė pradėta eksploatuoti 1988 metais. Jos 330 kV skirstykloje iš viso eksploatuojama 13 prijunginių.
 
Kruonio HAE pastotės rekonstrukcija kainuos 52 mln. eurų, ji iki 2026-ųjų bus įgyvendinama etapais, atsižvelgiant į sinchronizacijos programos projektus ir „Ignitis gamyba“ plėtros planus.