Naujienos

2020-10-23

Pirmadienį pradedamas kasmetinis „NordBalt“ elektros jungties su Švedija remontas

Kitą savaitę dėl planinių kasmetinių aptarnavimo darbų bus sustabdytas aukštos įtampos nuolatinės srovės Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ darbas.
 
Klaipėdoje esančios „NordBalt“ keitiklio stoties remontas prasidės pirmadienį, 2020 m. spalio 26 d., ir tęsis savaitę iki lapkričio 2 d.
 
„Kaip ir kasmet, atliekame priežiūrą, kad jungtis ir toliau veiktų patikimai. Remonto metu elektros energijos tiekimas Lietuvos vartotojams bus užtikrinamas Lietuvoje veikiančių elektrinių ir tarpsisteminių jungčių su kaimyninėmis šalimis pagalba“, – sako Giedrius Radvila, „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius.
 
Apie planuojamą remontą Lietuvos perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ rinkos dalyvius „Nord Pool“ elektros biržoje informavo šių metų birželį.
Remonto metu numatoma atlikti pagrindinių įrenginių – keitiklio, valdymo sistemos, aušinimo sistemos, atviros skirstyklos – prevencinės priežiūros darbus bei defektų šalinimą, kurių negalima atlikti veikiant įrenginiams.
 
Darbus atlieka „Litgrid“ Aukštos įtampos nuolatinės srovės jungčių skyriaus specialistai kartu su rangovais – „Tetas“, „Fima“, „Hitachi ABB Power Grids“.
Taip pat numatomi kabelio gedimų vietos nustatymo įrangos bandymų darbai, kuriuos kartu su „Litgrid“ specialistais atliks Vokietijos kompanija „HIGHVOLT Prüftechnik Dresden GmbH“.
 
Paskutinį kartą planinis „NordBalt“ remontas atliktas 2019 m. rugsėjį.
 
Pirmąjį šių metų pusmetį per „NordBalt“ į Lietuvą importuota 2,6 TWh elektros energijos, tai sudarė apie 45 % viso elektros importo.
700 MW galios elektros jungtis su Švedija pradėjo veikti 2016 m.