Naujienos

2020-08-05

„Litgrid“ skelbia pirmojo 2020 metų pusmečio rezultatus

 
Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pirmąjį šių metų pusmetį baigė sėkmingai: didėjo pajamos, augo pelnas, bendrovė įvykdė visus pagal planą numatytus Lietuvos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais pirmojo etapo darbus.
 
„Pusmečio finansiniai rezultatai rodo, kad bendrovė šiuo sudėtingu metu stabiliai vykdo veiklą  ir nuosekliai siekia užsibrėžtų ambicingų tikslų. Nors pasaulį užklupusi COVID-19 pandemija dėl karantino metu pakitusių darbo sąlygų ir nesutrikdė „Litgrid“ veiklos, tačiau užsienio partneriai patyrė iššūkių dėl gamybos – projektams reikalingos įrangos gamyklos buvo sustabdytos arba apribota veikla. Šiuo metu iššūkis išlaikyti suplanuotą sinchronizacijos projektų įgyvendinimo tempą ir visus numatytus darbus vykdyti su minimalia įtaka projekto planui. Kai kurie darbai atlikti net anksčiau, nei numatyta, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas. – 2020-ųjų pirmoji pusė žymi sėkmingą pirmojo sinchronizacijos su kontinentine Europa etapo eigą neeilinėmis sąlygomis bei puikų startą, ruošiantis antrajam etapui – tiesti jūrinę „Harmony Link“ jungtį. Per šiuos mėnesius taip pat pakloti tvirtų partnerysčių pamatai, siekiant energetinės nepriklausomybės: Baltijos šalys ir Lenkija drauge pateikė CEF paraišką antrojo sinchronizacijos etapo investicijoms.“
 
Pirmasis šių metų pusmetis bendrovei  buvo finansiškai sėkmingas. Lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpi,  „Litgrid“ uždirbo 9,7 %  arba 9 mln. eurų daugiau pajamų, kurios siekė 101,5 mln. eurų.
 
Pajamos už elektros perdavimą, palyginti su 2019 m. pirmu pusmečiu, padidėjo 18 proc., iki 40,9 mln. eurų ir sudarė 40,4 proc. visų „Litgrid”  pajamų. Šiuo periodu pajamų augimą nulėmė 23 proc. didesnė vidutinė faktinė elektros energijos perdavimo kaina, o perduotos elektros energijos kiekis dėl aukštesnės žiemos sezono temperatūros nei daugiametis vidurkis, taip pat  COVID-19 pandemijos įtakos sumažėjo 4,2 proc. ir sudarė 4 932 mln. kWh.
Pajamos už sistemines paslaugas didėjo 21 proc. iki 42,9 mln. eurų (nuo 2020 m. sausio 1 d. Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos nustatyta 28 proc. didesnė sisteminių paslaugų kaina, sisteminių paslaugų apimtis per atskaitinį periodą sumažėjo 4,6 proc.). Dėl mažesnės vidutinės pardavimo kainos disbalanso ir balansavimo elektros energijos pajamos susitraukė 26 proc. iki 10,1 mln. eurų.
Šiuo sudėtingu laikotarpiu bendrovei pavyko išlaikyti stabilias ir mažesnes nei pernai sąnaudas - jos per 2020 m. pirmą pusmetį buvo 86,2 mln. eurų, arba 3 proc. mažesnės palyginti su 2019 m. Tai nulėmė 8 proc.  mažesnės elektros energijos ir susijusių paslaugų pirkimo sąnaudos, kurios sudarė 62,3 mln. eurų. Disbalanso ir balansavimo elektros sąnaudos sumažėjo 26 proc. iki 9,9 mln. eurų, o sisteminių paslaugų sąnaudos padidėjo 12 proc. iki 41,2 mln. eurų. Elektros energijos pirkimo technologiniams nuostoliams perdavimo tinkle kompensuoti sąnaudos dėl mažesnės pirkimo kainos sumažėjo 45 proc., iki 6,2 mln. eurų.
Kitos sąnaudos augo daugiausia dėl planuotų ir atliktų tinklo priežiūros ir remonto darbų siekiant užtikrinti elektros tiekimo patikimumą  (+44 proc. palyginti su pernai), jos išaugo  27 proc., nuo 11 mln. iki 14 mln. eurų.
2020 m. pirmo pusmečio EBITDA buvo 26,2 mln. eurų ir palyginti su praėjusių metų pirmu pusmečiu  augo 12,9 mln. eurų, arba 97 proc., EBITDA marža augo iki 25,8 proc. (2019 m. buvo 14,4 proc.). 2020 m. pirmo pusmečio bendrovės grynasis pelnas buvo 13,6 mln. eurų (2019 m. – 2,8 mln. eurų). „Litgrid”  EBITDA augo dėl 6,2 mln. eurų didesnių elektros perdavimo pajamų, 5 mln. eurų mažesnių technologinių nuostolių kompensavimo sąnaudų, 1,7 mln. eurų teigiamo sisteminių paslaugų pajamų ir sąnaudų saldo.
Visos „Litgrid“ 2020 metų pirmo pusmečio investicijos siekė 17,5 mln. eurų, iš jų 53 proc. strateginiams ir valstybei svarbiems elektros energetikos projektams įgyvendinti, 47 proc. - perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai.