Naujienos

2021-04-21

„Litgrid“ pradeda garsą slopinančių priemonių įrengimą „LitPol Link" jungties kei­tik­lių sto­tyje

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pasirašė sutartį dėl papildomų garso slopinimo priemonių įrengimo Alytaus rajone esančioje „Lit­Pol Link“ jungties kei­tik­lių sto­tyje ir transformatorių pastotėje. Projektavimo darbai prasidės netrukus, o statybas planuojama baigti iki 2021 m. pabaigos.
„Tai yra nacionalinės svarbos projektas, aš nuolat domiuosi, kaip laikomasi memorandumo, pasirašyto tarp savivaldybės ir bendrovės „Litgrid“, taip pat - įsipareigojimų, kuriais numatyta įgyvendinti triukšmą mažinančias priemones“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.
„LitPol Link“ jungtis yra mūsų pagrindinis instrumentas sinchronizuojantis su kontinentinės Europos tinklais. Jaučiame atsakomybę, kad strategiškai svarbi infrastruktūra ne tik patikimai tarnautų visos Lietuvos poreikiams, bet kartu rūpinamės, kad vietos bendruomenių aplinkoje esanti infrastruktūra atitiktų higienos normų reikalavimus. Dėl sinchronizacijos čia vykstanti plėtra išryškino poreikį imtis papildomų veiksmų dėl elektros įrenginių skleidžiamo garso mažinimo. Su šiose apylinkėse gyvenančiais žmonėmis atlikome galimybių studiją -  detaliai išanalizavome sklindančio triukšmo plitimą link supančios gyvenamosios aplinkos, vertinome  ir analizavome gyventojų apklausos rezultatus siekiant nustatyti triukšmo sklidimo problematiką. Dabar dedame visas pastangas, kad „Litgrid“ įsipareigojimai būtų įvykdyti kokybiškai ir numatytais terminais“, - sako „Litgrid“ strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė.  
Alytaus pastotėje šiuo metu jau yra įrengtos dvi garso slopinimo priemonės – sienelė ir pylimas.  Įgyvendinus papildomus techninius sprendinius, šalia elektros įrenginių bus užtikrintas Higienos normų reikalavimus atitinkantis triukšmo lygis.
 Į tai numatyta investuoti 1,8 mln. Eur.
Pernai buvo atlikta „Lit­Pol Link“ jungties kei­tik­lių sto­ties ir transformatorių pastotės įrenginių skleidžiamo garso slopinimo priemonių galimybių studija. Jos metu analizuotos garso sklidimo priežastys, įvertinta jo sklaida link gyvenviečių, atliktos gyventojų apklausos, analizuoti įrenginių darbo režimai ir jų poveikis gyvenamajai aplinkai.
Įvertinus esamą situaciją ir atsižvelgus į gerąsias užsienio šalių praktikas mažinant elektros tinklo įrenginių poveikį aplinkai buvo pasiūlyti efektyviausi sprendiniai „Lit­Pol Link“ kei­tik­lių sto­čiai.
Įgyvendindama strateginės reikšmės infrastruktūros projektus „Litgrid“ užtikrina LR teisės aktų laikymąsi bei teikia išskirtinį dėmesį triukšmo sklaidos užtikrinimą higienos normos reikalavimams, skiria dėmesį bendradarbiavimui ir partnerystei su vietos bendruomenėmis, savivaldos institucijomis, žemės savininkais ir kitomis suinteresuotomis pusėmis. Tokiu būdu siekiama užtikrinti atvirą dialogą nuo pačių ankstyviausių projekto stadijų ir sklandų bendradarbiavimą bei visų pusių įsitraukimą per visą įgyvendinimo laikotarpį.
2015 m. pradėjusi veikti „LitPol Link“ jungtis yra vienas iš kertinių objektų Baltijos šalių elektros energetikos sistemų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Šiuo metu įgyvendinama „LitPol Link“ jungties plėtra.