Naujienos

2019-11-11

Vilniaus transformatorių pastotėje pradėjo veikti antrasis autotransformatorius

 
​ Lietuvos elektros energijos perdavimo operatorius „Litgrid“ Vilniaus transformatorių pastotėje (TP) įjungė ir pradėjo eksploatuoti jau antrąjį naują 300 MVA (megavoltamperų) galios autotransformatorių. Tai galingiausi Lietuvos perdavimo tinklo pastotėse veikiantys įrenginiai.
Antrasis įrenginys buvo įjungtas 2019 metų lapkričio 6 d. Abu šie galingiausi (primename, kad pirmasis pradėjo veikti vasaros pabaigoje) ir beveik po 300 tonų sveriantys sudėtingi inžineriniai įrenginiai yra skirti užtikrinti patikimą reikalingos galios perdavimą Vilniaus regiono gyventojams ir verslui.
Jie yra svarbūs ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais - pirmajame darbų etape daugiausia dėmesio skiriama Lietuvos perdavimo tinklo atnaujinimui bei patikimumo didinimui.
Naujųjų Vilniaus pastotėje įrengtų autotransformatorių aukštis siekia 8 metrus, plotis – 6 metrus, o jų ilgis 12 metrų. Įrenginiai sveria po 288 t. 
Anksčiau Vilniaus pastotėje veikę perpus mažesnės galios autotransformatoriai buvo perkelti į Alytų.
Ten dabar naudojami įrengimai bus panaudoti rekonstruojant Jurbarko bei Utenos transformatorių pastotes.
Šie darbai atliekami vykdant projektą „330/110/10 kV Vilniaus TP ir Alytaus TP galių didinimas“. Projekto vertė - 6,3 mln. Eur.