Naujienos

2019-04-02

Mažėjantis elektros suvartojimas ir toliau mažina elektros kainas

Kovo 25-31 d. didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje mažėjo jau ketvirtą savaitę iš eilės. Elektros kaina krito 11 % ir vidutiniškai siekė 35,0 Eur/MWh, o tai yra beveik perpus mažiau nei aukščiausia vidutinė savaitės kaina šiais metais.
 
Lietuvoje elektros kaina krito dėl mažesnio suvartojimo tiek Lietuvoje, tiek visame regione, sumažėjusios šiluminių elektrinių generacijos bei padidėjusio elektros importo iš Skandinavijos šalių. Beveik dvigubai išaugo elektros energijos srautas per Latvijos – Lietuvos pjūvį: didėjo pigesnės elektros energijos importo srautas per Suomiją ir Estiją iš šiaurinės Švedijos dalies.
 
Lietuvoje elektros energijos generacija sumažėjo 8 % ir siekė 72,2 GWh bei vidutiniškai užtikrino 30 % bendro elektros suvartojimo, kuris krito 2 %. Praeitos savaitės elektros energijos gamybos pasiskirstymas Lietuvoje: 46 % sudarė šiluminėse elektrinėse pagaminta energija, 38 % vėjo elektrinių energija ir 16 % - hidroelektrinių energija.
 
Praeitą savaitę importuota 70 % šalies suvartotos elektros energijos. Importo struktūrą sudarė: 64 % trečiųjų šalių elektros energijos, 20 % energijos iš Latvijos ir 16 % iš Švedijos.
 
Bendras elektros energijos srautas iš Lietuvos paskutinę kovo savaitę buvo 8 % mažesnis nei priešpaskutinę. 73 % eksporto srauto teko Lenkijai, 14 % eksportuota į Švediją ir 13 % į Latviją.
 
Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 73 %, o Lietuvos kryptimi – 0 %. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 35 %, o Švedijos – 13 %.
 
 
***„Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „NordPool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo/eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei Baltijos šalių generacijos pokytis.
 
Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti: https://www.litgrid.eu/index.php/sistemos-duomenys/79