Naujienos

2024-02-08

„Litgrid“ pabaigė 8 sinchronizacijos projektą: elektros perdavimo tinklą sustiprino nauja valdymo sistema

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ baigė Automatinio generacijos valdymo sistemos diegimo projektą. Tai vienas svarbiausių pasiruošimo sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais projektų. Ši programinė įranga prisidės prie šalies elektros sistemos stabilumo užtikrinimo ir rinkos dalyviams atvers papildomas galimybes užsidirbti teikiant balansavimo paslaugas.
 
„Automatinio generacijos valdymo sistema padeda dispečeriams realiu laiku užtikrinti svarbiausius elektros tinklo parametrus – gamybos ir vartojimo balansą bei dažnį. Sistemos įdiegimas buvo vienas iš būtinųjų reikalavimų prisijungimui prie kontinentinės Europos sinchroninės zonos. Šiuo metu automatinio generacijos valdymo sistema sėkmingai įdiegta“, – teigia „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Atnaujintą dispečerinio valdymo sistemą, kurioje jau veikia automatinio generacijos valdymo (AGV) modulis, „Litgrid“ įdiegė praėjusių metų spalį. Iki metų pabaigos buvo įdiegti papildomi funkcionalumai dispečerių treniravimosi modulyje. Šią savaitę projektas pilnai užbaigtas patvirtinus jo ataskaitą.

Išmanioji AGV sistema užtikrina automatinį elektros sistemos dažnio atkūrimą ir balanso valdymą – ji nuolat seka elektros tinklo parametrus ir kas kelias sekundes apskaičiuoja reikiamą aktyvuoti galią. Tuomet pagal ją AGV sistema siunčia rezervų aktyvavimo komandas paslaugos tiekėjams, tokiu būdu greitai kompensuojamas elektros energijos balanso nuokrypis ir elektros sistemos dažnis atkuriamas į nominalią 50 Hz reikšmę.

Po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, Lietuva, Latvija ir Estija bus atsakingos už savarankišką elektros gamybos ir vartojimo balanso, taip pat dažnio savo tinkle valdymą. Todėl AGV padės reguliuoti Lietuvos elektros sistemą taip, kad nesusidarytų disbalansas, galintis paveikti visą kontinentinės Europos sinchroninę zoną.

Balansavimo paslaugas teikti galės visi rinkos dalyviai, turintys lanksčius įrenginius ir atitinkantys techninius reikalavimus. Įdiegta AGV sistema ir kuriami rinkos mechanizmai leis elektros rinkos dalyviams papildomai įdarbinti lanksčius gamybos, vartojimo ar kaupimo įrenginius ir gauti pajamų. Planuojama, kad automatinio dažnio atkūrimo rezervo balansavimo paslaugos bus pradėtos užsakyti šių metų trečiąjį ketvirtį. Iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais planuojama prisijungti prie Europos automatinio dažnio atkūrimo rezervo (aFRR) balansavimo energijos rinkos platformos „Picasso“.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 8 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas, Lietuvos izoliuoto darbo bandymas ir AGV sistemos įdiegimas.  

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Trijų Baltijos šalių operatoriai sutarė sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais atlikti 2025 m. vasarį.
Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių įgyvendinami sinchronizacijos projektai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės.