Sinchronizacija

Litgrid > Sinchronizacija > Sinchronizacijos projektai > Papildomas projektas: Naujos energijos balanso ir papildomų paslaugų valdymo sistemos kūrimas

Papildomas projektas: Naujos energijos balanso ir papildomų paslaugų valdymo sistemos kūrimas

Projekto statusas: Pasirašyta sutartis su Tiekėju, vyksta darbų planavimas su pirkimo laimėtoju.
 
 
Projekto tikslas
 
Įdiegti informacinę sistemą, skirtą energijos balansui ir elektros perdavimo tinklo paslaugų valdymui, kuri atitiktų nacionalinių ir ES teisės aktų reikalavimus.
Projekto reikšmė
 
​Įgyvendinant 2017 m. lapkričio 23 d. Europos komisijos reglamentą 2017/2195, kuriuo nustatomos elektros balansavimo gairės (toliau - EBGL) „Litgrid“ turės atnaujinti procesus, susijusius su balansavimo ir disbalanso apskaita bei balanso valdymu.
 
2019 m. gegužės 27 d. Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai pasirašė susitarimą su kontinentinės Europos operatoriais dėl Baltijos šalių elektros energetikos sistemų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, kurioje numatyti techniniai reikalavimai (toliau Katalogo reikalavimai), kurie turi būti įgyvendinti siekiant užtikrinti Baltijos elektros energetikos sistemų ir Kontinentinės Europos sinchroninės zonos patikimą veikimą. Pagal Katalogo reikalavimus turės būti atnaujinta dauguma balanso ir sisteminių paslaugų valdymo procesų iki galutinės sinchronizacijos su Kontinentinės Europos tinklais.
 
Šiuo metu „Litgrid“ atitinka IPS/UPS sinchroninės zonos sąlygas, tačiau siekiant prisijungti prie Europos, turime atitikti privalomus visiems Europos operatoriams keliamus sinchronizacijos reikalavimus. Naujoji energijos balanso ir paslaugų valdymo sistema reikšminga tuo, kad užtikrins sinchronizacijos projektų ir su tuo susijusios elektros rinkos automatizacijos įgyvendinimą. Dėl to Lietuvos elektros energijos perdavimo sistema veiks sklandžiau ir patikimiau.
 
Darbų kalendorius
 
Veikla
Įgyvendinimo data
Energijos balanso ir papildomų paslaugų valdymo informacinės sistemos kūrimo paslaugų pirkimo paskelbimas
2021 m. IV ketv.
Sutarties pasirašymas
2022 m. III ketv.
Projekto užbaigimas
2025 m.
 
 
Bendra projekto informacija
 
Naujos energijos balanso ir elektros perdavimo tinklo paslaugų valdymo sistemos įdiegimas reikalingas, kad „Litgrid“ galėtų užtikrinti nacionalinių ir ES teisės aktų reikalavimus atitinkantį balanso valdymo bei su tuo susijusių paslaugų apskaitos funkcijų nepertraukiamą bei kokybišką teikimą elektros rinkos dalyviams.
Projektą planuojama įgyvendinti taikant Agile metodiką. Sistemos kūrimas skaidomas į du etapus – pirmojo etapo metu bus įdiegtas bazinis funkcionalumas ir įgyvendinti aukščiausio prioriteto reikalavimai. Antrojo etapo metu bus diegiamos papildomos funkcionalumą užtikrinančios priemonės.