Naujienos

2022-10-28

„Litgrid“ ir „Amber Grid“ siunčia paramą Ukrainos energetikos infrastruktūrai atstatyti

Rusijai tikslingai naikinant Ukrainos energetikos infrastruktūrą, „EPSO-G“ grupės bendrovės „Litgrid“ ir „Amber Grid“ pažeistų elektros pastočių ir dujotiekių remontui skyrė įrangos už beveik 100 tukst. Eur. Pagalba Ukrainos elektros ir dujų operatoriams bus perduota per nevyriausybinę organizaciją „Blue/Yellow“.
 
Sulaukusi Ukrainos pagalbos prašymo, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ skyrė įrangos už 74 800 eurų: 110–330 kV pirminius įrenginius, srovės ir kombinuotus transformatorius, izoliatorius, srovės transformatorius ir skyriklius, 330/110 kV autotransformatorių. Lietuvos dujų perdavimo sistemos operatorius „Amber Grid“ kolegoms iš Ukrainos siunčia paramos už 18 000 eurų. Įranga Ukrainos dujų perdavimo sistemos operatoriui padės atstatyti pažeistus dujotiekius.
 
Parama Ukrainos energetikos infrastruktūros įmonėms surinkta ir vežama padedant LR ambasadai Ukrainoje, Energetikos ir Susisiekimo ministerijoms. Dalis šios įrangos šiandien jau yra pasiekusi Ukrainą, ji leis ukrainiečiams grąžinti elektros tiekimą miestams.
 
„Rusijai sąmoningai naikinant Ukrainos energetikos infrastruktūrą, sulaukėme mūsų kolegų iš Ukrainos elektros perdavimo operatoriaus „Ukrenergo“ pagalbos prašymo.  Iškart įvertinome, kokius turime įrangos rezervus ir ką galime perduoti mūsų kolegoms.  Dalis įrangos jau yra Ukrainoje ir ji leis atstatyti Ukrainos aukštos įtampos skirstyklas. Mes puikiai suprantame, kad gerai veikianti energetikos infrastruktūra ukrainiečiams yra labai svarbi. Ji padeda kovoti fronte, vystyti ekonomiką, apšviesti ir sušildyti namus. Todėl padedam ir padėsim kuo tik galime savo kolegoms ukrainiečiams, kad jie laimėtų šį karą“,  – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Kaip pabrėžia „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius, pagalba buvo parinkta atsižvelgiant į ukrainiečių nurodytas reikalingiausias priemones.
 
„Nuo karo pradžios žinome, su kokiais iššūkiais susiduria Ukrainos dujų perdavimo sistemos operatoriaus žmonės, kuriems tenka nepaisant pavojaus remontuoti artilerijos išdaužytus dujotiekius. Dujų nuotėkiai karo akivaizdoje kelia dvigubą grėsmę – dujų tiekimo nutrūkimo ir dujotiekio sprogimo. Todėl greitas vamzdynų remontas yra itin svarbus. Atsižvelgdami į ukrainiečių poreikį, kariaujantiems kolegoms siunčiame aštuonis STOPKIT vamzdynų remontų komplektus. Būtent tokia medžiaga yra labiausiai tinkanti greitam pažeistų dujotiekių „užlopymui“, – sako „Amber Grid“ generalinis direktorius N. Biknius.
 
Nuo spalio vidurio Maskvos pradėtas intensyvus Ukrainos bombardavimas padarė didelės žalos elektros ir dujų perdavimo infrastruktūrai. Dėl to miestams laikinai trūko dujų, elektros, gyventojai buvo raginami vartoti mažiau.
 
Atstatyti apgadintą Ukrainos energetikos infrastruktūrą padeda ne tik Lietuva, tačiau ir kitos Europos Sąjungos šalys bei tarptautiniai partneriai.