Naujienos

2022-06-21

Savaitgalį vyks Kaliningrado elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad šį šeštadienį, birželio 25 dieną vyks Kaliningrado elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas.
 
Rusijos Federacijos elektros sistemos operatoriaus duomenimis, bandymas truks 8 valandas.
 
Šiuo laikotarpiu „Litgrid“ savo veiklą koordinuos su kaimyninių šalių operatoriais, esminio poveikio Lietuvos elektros tiekimo stabilumui šis bandymas neturės.
 
Iki šiol Kaliningradas atliko tris izoliuotos darbo bandymus: pirmasis vykdytas 2019 m. ir truko 72 valandas, antrasis 2020 m. truko 8 valandas, o trečiasis 2021 m. ir truko 8 val. 
 
„Besiruošiant Baltijos šalių sinchronizacijai su Kontinentinės Europos tinklais, tiek Baltijos šalių elektros perdavimo tinklo operatorės, tiek Kaliningrado operatorius turi atlikti visą eilę parengiamųjų darbų ir bandymų, kad paruoštų savo sistemas būsimiems pokyčiams. Baltijos šalims atsijungus nuo IPS/UPS sistemos, Kaliningrado elektros sistema veiks salos režimu. Izoliuoto darbo bandymo metu tikrinama šalies elektrinių ir sistemos parengtis veikti savarankiškai”, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis.  
 
Anot D. Matelionio, kol Baltijos šalys atsiskirs nuo IPS/UPS sistemos ir prisijungs prie žemyninės Europos tinklų, izoliuoto darbo bandymų Kaliningrade gali būti ir daugiau.
 
Šių metų rugsėjį Lietuva taip pat atliks izoliuoto darbo bandymą. Jo metu šalies elektros sistema bus pirmą kartą laikinai atjungta nuo IPS/UPS sinchroninės zonos ir dirbs salos režimu. Kitaip tariant, tuo metu visa elektra, kuri bus vartojama Lietuvoje, turės būti čia ir pagaminta arba tiekiama per nuolatinės srovės jungtis.  
 
Pernai gruodį „Litgrid“ ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatorė „PSE“ atliko išskirtinį bandymą, kurio metu dalis Lietuvos elektros energijos sistemos pirmą kartą istorijoje dirbo sinchroniškai su Lenkijos sistema, o kartu ir su kontinentinės Europos sinchronine zona.  
 
Apie „Litgrid“:
AB „Litgrid“, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, palaiko stabilų šalies elektros energetikos sistemos darbą, valdo elektros energijos srautus ir sudaro sąlygas konkurencijai atviroje elektros rinkoje. Bendrovė Lietuvoje valdo daugiau kaip 7 tūkst. km oro linijų, daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis, nuolat vykdo jų priežiūrą, siekiant užtikrinti tinkamą elektros energijos perdavimą visiems šalies gyventojams, įstaigoms ir kitoms organizacijoms.  
Nuo 2010 m. gruodžio 22 d. AB „Litgrid“ akcijos įtrauktos į vertybinių popierių biržos NASDAQ OMX Vilnius Papildomąjį prekybos sąrašą. 97,5 proc. AB „Litgrid“ akcijų valdo UAB „EPSO-G“, kurių 100 proc. akcijų priklauso LR Energetikos ministerijai.