Naujienos

2022-02-03

„Litgrid“ pradeda rangos darbus dviejose sinchronizacijai svarbiose 330 kV linijose

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradeda įgyvendinti dviejų  sinchronizacijos projektų – 330 kV linijų Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai statybos rangos darbus.
 
Darbų metu bus rekonstruojama linija Jurbarkas-Bitėnai, keičiant vienos grandies 330 kV oro liniją į dvi grandis, ir Klaipėda-Grobinė 330 kV linijos atkarpa nuo Klaipėdos-Kretingos rajonų ribos iki būsimos transformatorių pastotės Darbėnuose. Šioje atkarpoje viengrandė linija bus keičiama į dvi grandis.
 
„Ši projektų grupė yra skirta sustiprinti Lietuvos elektros sistemą ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Linijos Kruonio HAE-Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai padidins perdavimo tinklo galimybes Vakarų Lietuvoje ir užtikrins patikimą sistemos veikimą nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis. 
 
Pradedant darbus, sausio pirmoje pusėje buvo atjungta 330 kV linija Klaipėda-Grobinė, o vasario 3 d. išjungiama 330 kV linija Jurbarkas-Bitėnai. Abi linijos bus vėl įjungtos 2023 m. kovo mėnesį, kai bus pabaigti sinchronizacijos projektuose numatyti rangos darbai. Atjungimo laikotarpiu bus užtikrintas elektros energijos tiekimo patikimumas Vakarų Lietuvoje.
 
Darbai vyksta pagal iš anksto suderintą darbų grafiką su Rusijos perdavimo tinklo operatoriumi.
 
Jau užbaigti 5 sinchronizacijos projektai
 
Naujų 330 kV elektros perdavimo linijų Kruonio HAE-Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai statyba – du iš Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos programos projektų. Darbai nuosekliai vyksta ir kituose projektuose: statoma nauja jūrinė jungtis su Lenkija „Harmony Link“, stiprinamas vidinis Lietuvos perdavimo tinklas ir ruošiamasi savarankiškai valdyti dažnį, o „LitPol Link“ jungtis – elektros vartai į Vakarus - jau išplėsta ir paruošta sinchronizacijai.
 
Iš viso jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 5 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.