Elektros rinka

Litgrid > Elektros rinka > Balansavimo rinka > Baltijos šalių balansavimo planas

Baltijos šalių balansavimo planas

Nuo 2018 m. sausio „Litgrid” kartu su kitais Baltijos perdavimo sistemos operatoriais taiko bendrą elektros sistemos balansavimo modelį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Siekiant tai užtikrinti, buvo įkurtas bendras Baltijos koordinuotas balansavimo regionas (“Baltic CoBA”) ir kartu įkurta bendra Baltijos balansavimo rinka mainytis balansavimo energija naudojant rankinio aktyvinimo dažnio atkūrimo rezervą. Ateinančiais metais numatomi dideli pokyčiai Baltijos balansavimo modeliui siekiant užtikrinti laikymąsi europinių reglamentų ir užtikrinti Baltijos PSO atsižvelgimą į kontinentinės Europos sinchroninės zonos taisykles ir susitarimus įvykus sinchronizacijai su  kontinentinės Europos elektros tinklais.
 
2021 m. spalį „Litgrid“ kartu su kitais Baltijos PSO paskelbė Baltijos šalių balansavimo rinkų vystymo planą siekiant informuoti rinkos dalyvius apie numatomus pokyčius Baltijos balansavimo modelyje ir planuojamą plėtrą ir etapus. Siekiant informuoti rinkos dalyvius apie naujausius pokyčius, Baltijos šalių balansavimo rinkų vystymo planas buvo atnaujintas 2022 m. spalį ir 2023 m. rugpjūtį. Dabar, Baltijos PSO dalijasi naujausiu planu siekdami pateikti atnaujintą informaciją bei etapų planą.
 
Pagrindiniai pokyčiai nuo paskutinio 2023 m. atnaujinimo:
 
-Atnaujinta informacija apie numatomas prisijungimo prie balansavimo platformų datas;
 
-Atnaujinti duomenys apie prognozuojamus kiekvieno tipo rezervo poreikius ir jų užimamą dalį rinkoje;
 
-Patobulintas Baltijos pajėgumų rinkos matmenų nustatymo proceso aprašymas ir kitos su pajėgumų rinka susijusios detalės.
 
Nuoroda į naujausią vystymo planą:
 
 
Nuoroda į buvusius vystymo planus: