Inovacijos

Litgrid > Inovacijos > Įgyvendinti projektai > Elektrinio ir šiluminio kaupiklių bendro darbo sinergijos demonstracija

Elektrinio ir šiluminio kaupiklių bendro darbo sinergijos demonstracija

Šiame projekte kuriama hibridinė energijos sistema (HES), kurią sudaro elektros ir šilumos (angl. Power to Heat (P2H)) sistema, atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) elektrinė, šiluminis ir elektros energijos kaupimo įrenginiai ir išmani valdymo sistema. Hibridinėmis energijos sistemomis siekiama sukurti inovatyvią ir tvarią energetikos infrastruktūrą, skiriant daug dėmesio priklausomybės nuo tradicinių energijos šaltinių mažinimui, kartu teikiant tokias paslaugas kaip rankinio ar automatinio dažnio atkūrimo rezervai (angl. mFRR / aFRR) arba naujas lankstumo paslaugas, siekiant maksimaliai padidinti hibridinės sistemos finansinę grąžą.

Dabartinės energetikos sistemos susiduria su neišvengiamais iššūkiais, pavyzdžiui, nepastovia elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Kauno technologijos universitetas (KTU) hibridinėje elektros ir šilumos sistemoje saulės elektrinė yra vienas iš svarbiausių elementų, kadangi elektrinės gaminama energija aprūpinami šalia esantys pastatai, tame tarpe ir daug elektros energijos vartojantis KTU skaičiavimo centras. Prie šios sistemos tvarumo ir plačių valdymo galimybių prisideda požeminis šilumos rezervuaras (šilumos kaupiklis), kuris ne tik vėsina skaičiavimo centrą, bet ir perteklinę šilumą paverčia šiltu vandeniu. Papildomai universiteto rūmuose įrengtas šilumos siurblys sudaro uždaro ciklo energijos sistemą panaudojant šiltą vandenį pastatų šildymo ir/arba karšto vandens poreikiui patenkinti. Projekte taikomas įdomus sprendimas –  Vilniuje įrengta elektrocheminė baterija, todėl ši hibridinė sistema veikia kaip virtuali elektrinė, leidžianti lanksčiai valdyti  energijos naudojimo režimą nepaisant geografinių apribojimų.

Pagrindinis projekto tikslas – praktiškai pademonstruoti hibridinės energijos sistemos veikimą atliekant penkias kompleksines demonstracijas. Šiomis demonstracijomis siekiama parodyti plačias sistemos panaudojimo galimybes spręsti konkrečius elektros sistemos valdymo ir veikimo uždavinius, o bendrai energijos sistemą padaryti patikimesne, tvaresne ir ekonomiškesne. Tokiu būdu siekiame pabrėžti išmanaus energijos naudojimo vietos lygmeniu svarbą, išnagrinėti sąnaudų taupymo strategijas, parodyti, kaip sistema prisitaiko prie saulės energijos svyravimų, ir parodyti, kad ji prisideda prie elektros sistemos balanso ir tinklo perkrovų valdymo.  

Demonstracijos:
 
  •     Perteklinės saulės elektrinės gaminamos elektros suvartojimo vietos lygiu didinimas  
  •  
  •     Sistemos ekonominio efektyvumo tyrimas prognozuojant elektros rinkos kainų skirtumą  
  •  
  •     Hibridinės sistemos galios balanso valdymas  
  •  
  •     Balansavimo paslaugų teikimas
  •  
  •     Tinklo perkrovų valdymo, kaip lankstumo paslaugos, teikimas
  •