Naujienos

2021-08-16

„Litgrid“ paskelbė „Harmony Link“ jungties kabelio įrengimo pirkimą

Įgyvendindama didžiausią sinchronizacijos programos projektą „Harmony Link“ ir ruošdamasi elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos statyboms, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė 700 MW galios aukštos įtampos nuolatinės srovės (AĮNS) jungties kabelio įrengimo pirkimą. Šio kabelio statybos yra svarbiausia „Harmony Link“ projekto dalis.
 
Penktadienį, rugpjūčio 13 d. paskelbtame viešajame pirkime numatoma, kad rangovas turės nutiesti nuolatinės srovės aukštos įtampos kabelį, kuris sujungs Žarnoviecų pastotę Lenkijos Pomeranijos regione su Darbėnų pastote Kretingos rajone Lietuvoje. Nuo Darbėnų iki Baltijos jūros pakrantės bus tiesiamas požeminis kabelis. Maždaug 350 km ilgio „Harmony Link“ jungties kabelio rangovų paraiškų dalyvauti pirkime bus laukiama iki rugsėjo 30 dienos.
 
„Jūrinė jungtis su Lenkija užtikrins elektros energijos tiekimo patikimumą po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais ir reikšmingai padidins visų trijų Baltijos šalių energetinį saugumą. Todėl didžiausio sinchronizacijos programos projekto įgyvendinimui ieškome patikimo, patyrusio ir kvalifikuoto rangovo, kuris galės laiku įgyvendinti projektą ir užtikrinti darbų kokybę“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Viešojo pirkimo dokumentų sąlygose numatyta, kad tiekėjas per pastaruosius 8 metus turi būti pagaminęs bent vieną AĮNS kabelių sistemą, kuri apėmė jūrinio ir žemyninio kabelio dalis, taip pat per šį laikotarpį įrengęs bent vieną 50 km ar ilgesnį AĮNS jūrinį kabelį. Be to, tiekėjas turi būti sėkmingai užbaigęs 320 kV ar didesnės įtampos AĮNS povandeninių ir žemyninių kabelių prekvalifikavimą (angl. prequalification) ir tipo bandymus (angl. Type tests), o jo vidutinės metinės visos veiklos pajamos per paskutiniuosius 3 metus arba nuo įregistravimo dienos turi siekti bent 170 mln. Eur.
 
Pasirašyti sutartį su laimėtoju numatoma 2022 metais, o didžioji dalis kabelio tiesimo darbų vyks 2023–2025 metais. Statybos darbus numatoma užbaigti 2025 metų pabaigoje. Jungtį numatoma pradėti eksploatuoti baigus kabelio montavimo ir keitiklių stočių statybos darbus bei atlikus sudėtingą testavimo programą.
 
Paruošiamieji „Harmony Link“ jungties darbai jau yra įsibėgėję: parengta trasos studija Baltijos jūroje, pasirašytos sutartys dėl jungties ir tikslinių konsultacijų, šiuo metu vyksta jūros dugno tyrimas, teritorijų planavimo procedūros. Taip pat „Litgrid“ įsigijo sklypą ir paskelbė skirstyklos Darbėnuose projektavimo bei rangos darbų viešąjį pirkimą.
 
Iš viso „Harmony Link“ projektui numatytos investicijos siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (EITP) gauta maksimali galima parama.
 
„Harmony Link“ bus jau antroji Lietuvos ir Lenkijos sistemas jungianti elektros jungtis. Kartu su 2016 m. įrengta sausumos jungtimi „LitPol Link“ ji leis sinchronizuoti Baltijos šalių elektros sistemas su kontinentinės Europos tinklais.
 
„Harmony Link“ jungtis yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos programos projektų, kurie apima esamos jungties „LitPol Link“ išplėtimą, pritaikant darbui su sinchroniniu režimu, 3 sinchroninių kompensatorių įrengimą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą.
 
Šiuo metu 3 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.