Naujienos

2023-11-06

„Litgrid“ 9 mėnesių rezultatai: baigti strateginiai projektai, į Lietuvą atkeliavo sistemos saugumą užtikrinsiantys įrenginiai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ šių metų trečiąjį ketvirtį užbaigė tinklo patikimumą didinančius elektros perdavimo linijų rekonstrukcijos projektus, į Telšių ir Alytaus pastotes atgabeno sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais būtinus sinchroninius kompensatorius. Pirmųjų 9 šių metų mėnesių tinklo patikimumo rodikliai buvo geresni nei praėjusiais metais. Bendrovės pajamos, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo, o pelnas buvo didesnis.
 
„Trečiąjį ketvirtį toliau nuosekliai ir aktyviai veikėme strateginių Lietuvos energetinę nepriklausomybę užtikrinsiančių projektų srityje. Baigėme rekonstruoti elektros perdavimo linijas Lietuvos elektrinė–Alytus ir Jurbarkas–Bitėnai ir pradėjome statybos darbus Mūšos skirstyklos ir linijos Vilnius–Neris projektuose. Į Lietuvą atgabenome pirmųjų dviejų sinchroninių kompensatorių komponentus ir pradėjome jų montavimą Alytuje ir Telšiuose. O su Latvijos ir Estijos operatoriais susitarėme dėl konkrečių veiksmų ir datų, atsijungiant nuo Rusijos sistemos ir prisijungiant prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos. Pirmą kartą trijų šalių operatoriai kartu prisiėmė aiškius įsipareigojimus atlikti sinchronizaciją sutartu laiku – 2025 m. vasarį“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.
 
Rugsėjo mėnesį Ukrainą pasiekė dar vienas Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ skirtas pagalbos paketas, kurį sudarė autotransformatorius ir kiti elektros tinklo įrenginiai, kurių bendra vertė rinkoje siekia apie 3,6 mln. Eur.
 
Tiekimo patikimumas
 
Palyginti su praėjusiais metais, perduotos energijos kiekis sumažėjo 10,7 proc.: 2023 m. sausį–rugsėjį perduota elektros energija šalies poreikiams siekė 6,789 TWh, tuo pačiu metu 2022 m. perduota 7,603 TWh.
 
Šiais metais „Litgrid“ pasiekė geresnius tinklo patikimumo rodiklius. Per 2023 m. sausį–rugsėjį AIT (angl. Average Interruption Time, nutraukimų vidutinė trukmė) rodiklis siekė 0,648 min. (2022 m. sausį–rugsėjį – 1,264 min.), o ENS (angl. Energy Not Supplied, neperduotos energijos kiekis) rodiklis sudarė 17,569 MWh (2022 m. sausį–rugsėjį – 27,251 MWh). Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) yra nustačiusi, kad AIT per visus metus turi neviršyti 0,934 min., o ENS – 27,251 MWh.
 
Tarpsisteminių jungčių su Švedija („NordBalt“) ir Lenkija („LitPol Link“) bendras prieinamumas sausį–rugsėjį atitinkamai buvo 92,27 proc. ir 98,32 procentai.
 
Finansiniai rezultatai
 
2023 m. sausį–rugsėjį „Litgrid“ pajamos siekė 274,9 mln. Eur. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu jos buvo 4,6 proc. mažesnės. Pajamos už elektros perdavimą didėjo 2,8 karto iki 152,5 mln. Eur, į šias pajamas įskaitant 106,7 mln. Eur perkrovų įplaukų, panaudotų perdavimo tarifo mažinimui. Perdavimo pajamų augimą lėmė laikini reguliaciniai nuokrypiai (tvirtinant 2023 m. perdavimo paslaugos kainos viršutinę ribą buvo prognozuojamos didesnės elektros energijos kainos, dėl to į reguliuojamos veiklos kompensuojamas sąnaudas įtrauktos ženkliai didesnės technologiniuose įrenginiuose sunaudotos elektros energijos sąnaudos), kurie bus įvertinti nustatant vėlesnių metų tarifą.
 
Pajamos už papildomas paslaugas mažėjo 74,2 proc. iki 19,9 mln. Eur, pagrindinė to priežastis – VERT nustatyta 59 proc. mažesnė papildomų paslaugų kaina. Disbalanso ir balansavimo elektros energijos pajamos mažėjo 37,6 proc. iki 79 mln. Eur.
 
2023 m. sausį–rugsėjį „Litgrid“ pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) buvo 62,2 mln. Eur. Koreguota EBITDA (atlikus koregavimus dėl laikinų reguliacinių nuokrypių nuo VERT patvirtintų dydžių) siekė 29,6 mln. Eur, palyginti 2022 m. sausio–rugsėjo koreguotas EBITDA buvo 26,7 mln. Eur. Koreguotą EBITDA daugiausia didino didesnės nereguliuojamos veiklos pajamos.
 
Grynasis pelnas 2023 m. sausį–rugsėjį siekė 43,3 mln. Eur, kai 2022 m. per tą patį laikotarpį buvo patirtas -43,5 mln. Eur nuostolis. Grynojo pelno didėjimą daugiausia lėmė didesnės pajamos už elektros perdavimą ir mažesnės elektros energijos kainos, dėl kurių sumažėjo technologinių nuostolių perdavimo tinkle kompensavimo sąnaudos. Neigiamą įtaką darė didesnis skirtumas tarp papildomų paslaugų pajamų ir sąnaudų. Koreguotas 2023 m. sausio–rugsėjo grynasis pelnas buvo 15,6 mln. Eur, kai 2022 m. sausio–rugsėjo koreguotas grynasis pelnas siekė 8,9 mln. Eur.
 
2023 m. sausį–rugsėjį investicijos siekė 93,2 mln. Eur, iš jų 63 proc. skirta strateginiams ir valstybei svarbiems elektros energetikos projektams įgyvendinti, 37 proc. – perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai ir veiklos palaikymui.
Perkrovų valdymo įplaukos per pirmus 9 mėn. buvo 77,1 mln. Eur ir, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, buvo 64 proc. mažesnės. Gautos perkrovų valdymo įplaukos nėra apskaitomos pajamomis ir tiesiogiai nelemia „Litgrid“ veiklos rezultato, jų panaudojimas yra reglamentuotas Europos Parlamento ir Tarybos Reglamentu Nr. 2019/943 ir Europos Sąjungos Energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūros (ACER) patvirtinta metodika. Perkrovų valdymo įplaukos daugiausiai naudojamos bendrovės investicijų, didinančių tarpsisteminių jungčių pralaidumus, daliniam finansavimui.