Naujienos

2023-09-05

Ukrainą pasiekė svarbus „Litgrid“ siuntinys: galingas autotransformatorius elektros suteiks šimtams tūkstančių gyventojų

Ukrainą pasiekė dar vienas Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ skirtas pagalbos paketas, padėsiantis atstatyti nuo karo nukentėjusios šalies energetikos infrastruktūrą. Paketą sudaro šią savaitę į Ukrainą atgabentas autotransformatorius ir anksčiau šiais metais išsiųsti kiti elektros tinklo įrenginiai. Bendra įrenginių vertė rinkoje siekia apie 3,6 mln. eurų.
 
„Rusijai tikslingai naikinant Ukrainos energetikos infrastruktūrą, siekiame padėti atstatyti ir sustiprinti Ukrainos elektros perdavimo tinklą. Į Ukrainą iš Lietuvos atsiųstas antras labai galingas ir reikalingas autotransformatorius tieks elektros energiją šimtams tūkstančių ukrainiečių. Lietuvos parama Ukrainos elektros, dujų, šildymo sektoriams jau viršija 11 mln. eurų, nenustosime Ukrainos remti ir toliau“, – sako Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys.
 
„Atvykus svarbiausiam elektros tinklo pastočių įrenginiui – autotransformatoriui – galime pasakyti, kad visa mūsų suruošta antrojo paramos paketo siunta pasiekė elektros perdavimo sistemos operatorių „Ukrenergo“. Autotransformatorius ir įvairūs elektros tinklo įrenginiai padės atstatyti karo apgadintą infrastruktūrą. Modernizuodami mūsų šalies pastotes, į rezervą atidedame įvairių naudojimui tinkamų įrenginių. Ir toliau jais remsime ukrainiečius, kad elektros tiekimas būtų kuo patikimesnis ir saugesnis“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.
 
„Litgrid“ pagalbos paketo siuntą sudaro pagrindinis ir brangiausias perdavimo tinklo pastotės įrenginys – 330/110/10 kV autotransformatorius – ir kiti 330 kV, 110 kV įtampos perdavimo tinklo įrenginiai – skyrikliai, jungtuvai, viršįtampių ribotuvai, srovės ir įtampos matavimo transformatoriai, izoliatoriai, kurie Ukrainą pasiekė jau šių metų balandį. Įrenginiai padės užtikrinti elektros energijos tiekimą, Rusijai tikslingai naikinant Ukrainos energetikos tinklus.
 
Ukrainos elektros energetikos sistemai 200 megavoltamperų galios autotransformatorius yra labai vertingas: tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje yra naudojami tokie patys įtampos lygiai, o pagaminti tokį patį naują kainuotų daugiau nei 2,5 mln. eurų bei užtruktų apie 2 metus.
 
Vieno tokio autotransformatoriaus galios užtenka elektros energiją suteikti Klaipėdos, Panevėžio ir Utenos miestams kartu sudėjus. Transportavimui paruoštas autotransformatorius sveria beveik 200 t, yra trijų metrų pločio, penkių metrų aukščio ir dešimties metrų ilgio.
 
Kovą Ukrainą pasiekė pirmasis ne mažiau nei 2 mln. eurų vertės 330/110/10 kV autotransformatorius, o praėjusių metų lapkritį į Ukrainą iškeliavo ir kita elektros ir dujų perdavimo tinklų skirta atstatymui „EPSO-G“ grupės bendrovių „Litgrid“ ir „Amber Grid“ įranga.
 
Šiuo metu bendra „Litgrid“ jau suteiktos paramos rinkos vertė sudaro apie 6 mln. eurų. Bendra Lietuvos parama Ukrainos energetikos sektoriui vertinama maždaug 11 mln. eurų.
 
Parama Ukrainos energetikos infrastruktūros įmonėms surinkta ir vežama padedant Lietuvos Respublikos ambasadai Ukrainoje, Energetikos ir Susisiekimo ministerijoms. Pagalba Ukrainai perduodama per nevyriausybinę organizaciją „Blue / Yellow“.
 
„Litgrid“ siunčiamos paramos gabenimo į Ukrainą paslaugas finansuoja Europos Sąjunga. Sudėtingą autotransformatoriaus gabenimą iš Lietuvos į Ukrainą organizavo „Maersk“, „Jūrtransa“, Vidaus vandens kelių direkcija, „Daily trade and forwarding“, Šiaulių ir Kauno teritorinės muitinės.