Naujienos

2022-03-21

Saulės elektrinių gamyba Lietuvoje sudarė 15 proc. visos elektros gamybos šalyje

Praėjusią savaitę elektros kainos jau pradėjo leistis žemyn ir buvo mažesnės už sausio mėnesio pradžioje pasiektą piką. Atėjus saulėtiems orams, vietinė saulės elektrinių gamyba augo 40 proc. ir sudarė 15 proc. visos vietinės generacijos Lietuvoje.
 
Kovo 14 - 20 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje, lyginant su ankstesne savaite, krito 7 proc. ir siekė 168,7 Eur/MWh. Elektros kaina Latvijoje praėjusią savaitę buvo 167,6 Eur/MWh, o Estijoje elektros kaina buvo mažiausia Baltijos šalyse – 139,5 Eur/MWh.
 
„Ilgėjant šviesiam paros metui ir daugėjant saulėtų valandų kiekiui, per savaitę elektros gamyba Lietuvoje iš saulės elektrinių išaugo beveik perpus – nuo 7,9 iki 11,1 GWh. Tai sudarė 15 proc. visos pagamintos elektros energijos šalyje. Didesnis kiekis gamybos iš saulės elektrinių padeda mažinti elektros kainą dienos metu. Praėjusią savaitę Lietuvoje vidutinė savaitės kaina vidurdienį (143,2 Eur/MWh) jau beveik susilygino su nakties metu vyraujančiomis valandinėmis elektros kainomis (139,5 Eur/MWh), skirtumas sudarė kiek mažiau nei 3 proc. Saulėti orai buvo ir aplinkinėse šalyse, o savaitgalį pučiant stipriems vėjams buvo juntamas itin didelis elektros perteklius, todėl elektros kainos nusirito žemyn. Buvo ir išskirtinumų, pavyzdžiui, sekmadienį Vokietijoje ir Danijoje elektros valandinė kaina vidurdienį pasiekė neigiamą -19 Eur/MWh ribą. Tuo pačiu metu elektros valandinė kaina Lietuvoje buvo kiek mažesnė nei 12 Eur/MWh“, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius. 
 
Jis atkreipė dėmesį, kad saulės elektrinių gamyba natūraliai didės iki pat Joninių saulei pasiekiant aukščiausią tašką, todėl dar ne kartą sulauksime naujų rekordų.
 
„Lietuvoje saulės elektrinės 2021 metais iš viso pagamino 157 GWh, tai sudarė apie 7 proc. visos elektros gamybos Lietuvoje iš atsinaujinančių išteklių. Augant saulės elektrinių instaliuotai galia, galime drąsiai prognozuoti, kad šiemet jų generacijos dalis bus kur kas didesnė“, – teigia L. Varanavičius.
 
Elektros suvartojimas praėjusią savaitę Lietuvoje sumažėjo 3 proc. ir siekė 244 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje mažėjo 14 proc., o vietos elektrinės užtikrino 30 proc. šalies elektros energijos suvartojimo*. Bendrai Lietuvoje per savaitę pagaminta 73 GWh elektros energijos.
 
Šiluminės elektrinės praėjusią savaitę pagamino 35 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos. Hidroelektrinės pagamino 30 proc., vėjo jėgainės 18 proc., kitos elektrinės – 2 proc., o saulės elektrinės 15 proc. Lietuvoje pagamintos elektros energijos. Vietinė gamyba praėjusią savaitę krito 14 proc. dėl trečdaliu sumažėjusios šiluminių elektrinių generacijos bei 3 proc. sumažėjusios hidroelektrinių generacijos. Tačiau vėjo elektrinės sugeneravo beveik dešimtadaliu daugiau elektros energijos, o saulės gamyba išaugo 40 proc.
 
Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 71 proc. šalies elektros energijos poreikio* buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas išaugo 5 proc., iki 235 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 11 proc. elektros į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 41 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 45 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 3 proc. per sieną su Lenkija „LitPol Link“ jungtimi.
 
Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 20 proc., iki 46 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 100 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros.
 
Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 56 proc. Lenkijos kryptimi ir 7 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi bei 83 proc. Lietuvos kryptimi.
 
* Pastabos:
1. Elektros energijos suvartojimas (pagal ENTSO-E „consumption“) – yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis be KHAE užkrovimui suvartotos elektros energijos.
2. Elektros energijos poreikis yra suvartotas Lietuvos elektros energijos kiekis su Kruonio HAE užkrovimui suvartota elektros energija.
3. „Litgrid" savaitinėse apžvalgose analizuojami „Nord Pool“ rinkoje prekiaujamos didmeninės elektros energijos kainos pokyčiai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, apžvelgiama elektros energijos importo / eksporto dinamika ir srautų pasiskirstymas bei suvartojimo ir generacijos planų pokyčiai. Sistemos duomenis realiu laiku galima stebėti čia.