Naujienos

2021-10-20

„Litgrid“ paskelbė Bitėnų transformatorių pastotės plėtros pirkimą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės (TP) plėtros pirkimą. Šios skirstyklos išplėtimas svarbus tęsiant du sinchronizacijos projektus, kuriais statomos dvi naujos 330 kV linijos, Kruonio HAE-Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai.
 
Pagėgių savivaldybėje, Bitėnų kaime esančios pastotės plėtra įgyvendinama pradedant trečią ir paskutinį 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE-Bitėnai projekto etapą. Viešojo pirkimo laimėtojas atliks projektavimo ir statybos darbus, reikalingus prie Bitėnų TP prijungti dvi oro linijas – Kruonio HAE-Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai. Sutartį su laimėtoju planuojama pasirašyti iki 2022 metų vasaros. Planuojamos projekto investicijos paaiškės sulaukus rangovų pasiūlymų ir pasirašius sutartį su laimėtoju.
 
„Bitėnai yra strategiškai svarbi Lietuvos elektros perdavimo sistemos vieta, padedanti užtikrinti energetikos sistemos patikimumą Vakarų Lietuvoje. Čia esančios 330 kV transformatorių pastotės plėtra jau vyko keliais etapais, o dabar turime įgyvendinti darbus, būtinus dviejų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais itin svarbių linijų prijungimui“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Bitėnų pastotė bus sujungta su Kretingos rajone, Žynelių kaime suplanuota Darbėnų skirstykla nauja, beveik 140 km ilgio oro linija Darbėnai–Bitėnai. 
 
Bitėnų TP plėtra yra sudėtinė vieno iš sinchronizacijos projektų – 330 kV linijos Kruonio HAE–Bitėnai statyba – dalis. Įgyvendinant šį projektą siekiama sustiprinti Vakarų elektros perdavimo tinklą, užtikrinti patikimą jo veiklą, suformuojant naują 330 kV elektros perdavimo liniją, kuri yra svarbi sklandžiam sinchroniniam Lietuvos elektros sistemos darbui su kontinentinės Europos elektros tinklais.
 
Be to, elektros perdavimo linija Kruonio HAE-Bitėnai padės į Lietuvos elektros sistemą integruoti naują tarpsisteminės nuolatinės srovės jungtį su Lenkija „Harmony Link“, taip pat užtikrinti elektros tiekimo saugumą regionuose, esančiuose pasienyje su Kaliningradu. Naujos 330 kV linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybą planuojama baigti 2025 m.
 
Šis projektas – vienas iš nuoseklių „Litgrid“ žingsnių modernizuojant Lietuvos elektros perdavimo tinklus ir ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Šiuo metu 3 iš 15 sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti, iki 2021 m. pabaigos planuojama užbaigti dar du. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei trečdalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.