Naujienos

2021-04-20

Dėl planinių darbų bus atjungta „NordBalt“ elektros jungtis su Švedija

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ praneša, kad balandžio 26–29 dienomis planuojamas Lietuvos ir Švedijos elektros jungties „NordBalt“ atjungimas.
 
Jungtis atjungiama Švedijos perdavimo sistemos operatorius „Svenska kraftnät“ prašymu dėl numatytų planinių priežiūros darbų Nibru keitiklio stotyje. Jungtis nebus prieinama prekybai nuo pirmadienio 7 val. iki ketvirtadienio 17 val. Lietuvos laiku.
„Litgrid“ šiuos kasmetinius „NordBalt“ keitiklio stoties Klaipėdoje aptarnavimo darbus jau atliko praėjusių metų spalį, šių metų rudenį jie taip pat bus atliekami.
 
„Glaudus bendradarbiavimas su Švedijos perdavimo sistemos operatoriumi ir atsakinga nuolatinė priežiūra leidžia mums užtikrinti aukštą jungties prieinamumą ir energijos prekybą su Šiaurės šalimis, kuri didina konkurenciją ir mažina elektros kainas vartotojams“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
2020 m. „NordBalt“ bendras jungties prieinamumas rinkai buvo 95,63 proc. Per metus iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį  importuota 4,8 TWh elektros energijos, tai sudarė apie 43 % viso elektros importo.
 
700 MW galios elektros jungtis su Švedija pradėjo veikti 2016 m.