Naujienos

2021-08-17

Lietuvos vartų į Vakarus projektas artėja prie pabaigos: į „LitPol Link“ keitiklių stotį „Litgrid“ atvežė trečiąjį autotransformatorių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ savaitgalį į šalia Alytaus esančią  „LitPol Link“ keitiklių stotį atgabeno trečiąjį autotransformatorių, skirtą Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų jungties išplėtimui. Šį projektą, kuris yra vienas svarbiausių Lietuvai siekiant sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, planuojama baigti iki metų pabaigos.
 
„LitPol Link“ išplėtimui iš viso reikalingi trys tokie autotransformatoriai. Pirmasis Lietuvą pasiekė gegužę, o antrasis – birželio viduryje.
 
„Per artimiausias kelias savaites „LitPol Link“ keitiklių stotyje bus įjungti pirmieji du autotransformatoriai, kuriuos sumontavome per vasarą. Trečiojo autotransformatoriaus funkcija bus rezervinė. Turėdami du veikiančius autotransformatorius būsime pasiekę svarbų etapą, kadangi techniškai turėsime galimybę prireikus veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos elektros energetikos sistema. Tai dar vienas svarbus žingsnis sinchronizacijos projekto įgyvendinimo link, didinantis Lietuvos elektros sistemos saugumą ir savarankiškumą“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
410/345/10,5 kV, 600 MVA galios autotransformatoriai pagaminti „General Electric“ gamykloje Gebzėje, Turkijoje. „LitPol Link“ išplėtimo projektas taip pat apima 400/330/10 kV Alytaus pastotės 400 kV skirstyklos bei 330/110/10 kV Alytaus pastotės 330 kV skirstyklos išplėtimą, 330 kV ir 110 kV elektros linijų rekonstrukciją. Bendros projekto investicijos siekia 22,5 mln. Eur, projektas iš dalies finansuojamas iš ES Europos infrastruktūros tinklų priemonės.
 
Įrengti autotransformatorius reikia tam, kad po sinchronizacijos 2025 metais „LitPol Link“ jungtis galėtų veikti sinchroniniu režimu su Lenkijos tinklais. Šalia Alytaus esanti elektros infrastruktūra – kertinė visam sinchronizacijos projektui, kadangi būtent „LitPol Link“ jungtis užtikrins kontinentinės Europos ir Baltijos šalių tinklų darbą sinchroniniu režimu. 
 
„LitPol Link“ jungties išplėtimas yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima naujos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, 3 sinchroninių kompensatorių įrengimą, vidinių 330 kV tinklų stiprinimą ir elektros perdavimo sistemos valdymo bei IT tobulinimą.
 
Šiuo metu 3 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.