Naujienos

2023-08-03

„Litgrid“ Kretingos rajone užbaigė Grobinė–Klaipėda elektros perdavimo linijos rekonstrukciją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ užbaigė sinchronizacijai svarbios 330 kV elektros perdavimo linijos Grobinė–Klaipėda rekonstrukciją Kretingos rajone. Pavasarį įjungta linija Grobinė–Klaipėda rekonstrukcijos metu iš viengrandės linijos tapo dvigrande, taip padidinant elektros pralaidumą ir sustiprinant tinklo patikimumą.
 
Operatorė 32 km ilgio linijos atkarpos nuo Darbėnų pastotės iki Kretingos–Klaipėdos rajonų ribos statybos užbaigimo aktą gavo rugpjūčio 2 d.

Rekonstruota Grobinė–Klaipėda atkarpa yra būsimos 330 kV elektros perdavimo linijos Darbėnai–Bitėnai dalis, šis projektas vykdomas ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.

„Užbaigę linijos Grobinė–Klaipėda rekonstrukciją, sėkmingai tęsiame Vakarų Lietuvos elektros perdavimo linijų statybas. Šiuo metu statome naują 12 km ilgio atkarpą netoli Gargždų, taip pat rekonstruojame liniją Klaipėda–Šyša, o vėliau darbus tęsime Šyša–Bitėnai ruože. Visas daugiau nei 240 km ilgio elektros perdavimo greitkelis, prasidedantis nuo Kretingos rajone esančių Darbėnų ir besitęsiantis iki Kruonio HAE, sustiprins Lietuvos tinklo saugumą, prisidės prie sistemos patikimumo, o netolimoje ateityje – ir prie sklandaus sinchroninio darbo su kontinentine Europa“, – teigia „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Sulaukusi statybos užbaigimo akto, operatorė pabaigė linijos Darbėnai–Bitėnai statybos pirmąjį etapą.

Antruoju Darbėnai–Bitėnai statybos etapu elektros perdavimo linijos rekonstruojamos oro linijose Klaipėda–Šyša ir Šyša–Bitėnai, kurių pastaroji bus nutiesta iki išplėstos Bitėnų transformatorių pastotės. Klaipėdos rajone taip pat statoma maždaug 12 km ilgio nauja linijos atkarpa, apeinanti Gargždų ir Klaipėdos miestus. Šie darbai prasidėjo balandžio mėnesį. Antrajame etape jau pastatyta ir įjungta oro linija Grobinė–Klaipėda Klaipėdos rajone. Statybos užbaigimo akto tikimasi sulaukti rudenį.

„Litgrid“ šiuo metu stato kitą 330 kV elektros perdavimo liniją Vakarų Lietuvoje – Kruonio HAE–Bitėnai. Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai projektus pabaigti numatyta 2025 metais.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas ir Lietuvos izoliuoto darbo bandymas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis įvyks 2025 metais.