Naujienos

2022-05-09

„Litgrid“ rekonstruos Kruonio HAE transformatorių pastotę

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė viešąjį pirkimą 330/110/10 kV Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės transformatorių pastotės rekonstrukcijai atlikti. Šios pastotės atnaujinimas bus vienas didžiausių pastaraisiais metais „Litgrid“ inicijuotų rekonstrukcijos projektų, kuriuo bendrovė siekia užtikrinti energijos tiekimo patikimumą ruošiantis Kruonio HAE plėtrai ir sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
„Kruonio HAE, esanti tarp Kauno ir Elektrėnų, yra vienas kertinių Lietuvos elektros sistemos objektų. Čia veikianti transformatorių pastotė taip pat atlieka labai svarbų vaidmenį perdavimo tinkle, o ruošiantis sinchronizacijai, jos svarba didėja: šiuo metu tiesiama su šia pastote susijusi nauja 330 kV elektros perdavimo linija Kruonio HAE–Bitėnai. Be to, jau suplanuota ir pačios elektrinės plėtra įrengiant penktąjį hidroagregatą. Atsižvelgdami į visas šias priežastis, jau dabar imamės pastotės atnaujinimo darbų. Planuojame, kad rekonstrukcija ir nauji įrenginiai užtikrins patikimą pastotės veikimą ateinančius dešimtmečius“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
Kruonio HAE transformatorių pastotė pradėta eksploatuoti 1988 metais. Jos 330 kV skirstykloje iš viso eksploatuojama 13 prijunginių.
 
„Litgrid“ paskelbtame 330/110/10 kV Kruonio HAE transformatorių pastotės rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbų pirkime rangovų pasiūlymų laukiama iki birželio 13 d., o sutartį planuojama pasirašyti trečiąjį šių metų ketvirtį. Rangos darbus numatoma atlikti 2023–2026 metais.
 
Rekonstrukcijos metu ketvirtasis Kruonio HAE generatorius bus atskiriamas nuo pirmųjų trijų į atskirą prijunginį pastotėje, taip bus didinamas elektrinės tiekimo patikimumas ir lankstumas, sumažės rizika prarasti visų generatorių energiją esant trumpajam jungimui. Skirstykla taip pat bus paruošta prijungti ateityje planuojamą penktąjį generatorių.
 
Atnaujinant pastotę bus pakeisti visi 330 kV skirstyklos pirminiai įrenginiai, bus rekonstruojama oro linijos atkarpa nuo 330 kV skirstyklos iki pirmojo autotransformatoriaus.
 
„Litgrid“ šiuo metu įgyvendina Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais programą. Šiuo metu jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai iš 20. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.