Naujienos

2020-09-09

„Litgrid“ atveria vartus inovacijai: sistemą nuo šiol galės balansuoti ir didieji elektros energijos vartotojai

Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasirašė sutartį su pirmąja elektros energijos paklausos telkėja Lietuvoje – Estijos įmone „FuseBox“. Sėkmingai atlikus balansavimo paslaugų testavimą Lietuvos perdavimo sistemoje, naujasis rinkos dalyvis galės dalyvauti Baltijos šalių balansavimo rinkoje ir prekiauti balansavimo energija su perdavimo operatoriais.
„Siekdami paskatinti naujų dalyvių atėjimą į elektros rinką, pasirengėme bendradarbiauti su telkėjais. Balansavimo paslaugų atidavimą į telkėjo rankas laikome pažangiu, inovatyviu sprendimu, kuris suteiks daugiau galimybių efektyviai, lanksčiai ir operatyviai valdyti sistemą. Visiškai nauja yra tai, kad telkimas įgalins balansavime dalyvauti didžiuosius elektros vartotojus“, – sako „Litgrid“  Sistemos valdymo departamento direktorius Giedrius Radvila.
Iki šių metų birželio, balansavimo rinkoje galėjo dalyvauti tik patys elektros energijos gamintojai bei telkėjai, kurie kartu vykdo ir elektros energijos tiekimą vartotojams. Seimui pritarus Elektros energetikos įstatymo pakeitimams, balansavimo rinkoje gali dalyvauti ir nepriklausomi telkėjai, kurie nėra susiję su elektros tiekimu vartotojams. Šių telkėjų tikslas – į bendrą sistemą sutelkti didžiuosius vartotojus, kurie, atsiradus elektros poreikiui, turėtų galimybę sumažinti vartojimą ir „atlaisvinant“ tuo metu reikalingą galią prisidėti prie sistemos balanso valdymo.
Tokiu būdu telkėjai leis lanksčiai ir greitai – vos per 15 min. užtikrinti, kad elektros energijos sistemoje pasiūla atitiktų paklausą.
„Nepriklausomi telkėjai leis tarsi vieno langelio principu aktyvinti keletą skirtingų vartotojų ir susiderinti su jais dėl elektros energijos vartojimo sumažinimo. Taip sukuriamos galimybės mažinti elektros energijos suvartojimo kaštus kartu pritraukiant daugiau rezervinių galių, reikalingų užtikrinti elektros sistemos balansą“, – komentuoja G. Radvila.
Lietuvai kartu su kitomis Baltijos šalimis rengiantis prisijungti prie kontinentinės Europos elektros tinklų ir savarankiškai valdyti sistemų dažnį, tokių lanksčių paslaugų nauda ir poreikis tik augs. Tikimasi, kad sėkmingas perdavimo sistemos operatoriaus bendradarbiavimas su pirmuoju šalyje paklausos telkėju atvers kelią ir paskatins į rinką įsilieti daugiau lanksčių paslaugų vystytojų bei teikėjų.