Naujienos

2022-09-26

„Litgrid“ centrinėje būstinėje – imituotas ginkluotas užpuolimas

Pirmadienį Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ Vilniuje vykdė fizinės saugos pratybas. Jų metu į Lietuvos elektros sistemos valdymo ir duomenų centrą bandė patekti ginkluoti užpuolikai. Įsilaužėliai buvo sulaikyti Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnų.
 
Pratybų metu siekta patikrinti, kaip veikia pastato apsaugos sistemos, kaip į įvykį reaguoja apsaugos darbuotojai, specialiosios tarnybos ir įmonės darbuotojai.
 
„Nepriekaištinga „Litgrid“ strateginės infrastruktūros fizinė sauga ir gebėjimas laiku reaguoti į kritines situacijas yra vienas pagrindinių mūsų uždavinių, todėl su partneriais periodiškai vykdome pratybas.  Šios dienos treniruotė skirta įsivertinti aukščiausio, ketvirtojo, saugumo lygio objekto – Lietuvos elektros sistemos valdymo ir duomenų centro – saugumo sistemas, mūsų komandos ir partnerių pasirengimą. Pratybos praėjo sėkmingai, jų neabejotinai bus ir ateityje. Dėkojame partneriams, padėjusiems joms pasiruošti ir jas įgyvendinti“, ­– sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Fizinės saugos pratybose dalyvavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos pareigūnai, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų „Aras“ pareigūnai, Karaliaus Mindaugo šauliai ir UAB „Ekskomisarų biuras" komanda.
 
Stiprindama apsaugą aukščiausio lygio valstybinės reikšmės objektuose, „Litgrid“ fizinės saugos pratybas vykdo reguliariai.
Pernai jos vyko Klaipėdos transformatorių pastotėje, kurioje įrengta jūrinės jungties su Švedija „Nord Balt“ keitiklių stotis.
Prieš pandemiją fizinės saugos pratybos vyko ir Alytaus pastotėje. 2017-aisiais joje buvo imituotas užpuolimas tarptautinės jungties su Lenkija „LitPol Link“ keitiklių stotyje.