Naujienos

2022-10-03

„Litgrid“ formuoja atsinaujinančios energetikos centrą, dėmesio centre – efektyvus prijungimas prie tinklo

Lietuvai siekiant ambicingų atsinaujinančios energetikos tikslų ir įgyvendinant Proveržio paketą, Lietuvos elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ formuoja Atsinaujinančios energetikos centrą. Specializuotas centras koordinuos naujų atsinaujinančios energetikos elektrinių ir baterijų projektų prijungimą prie Lietuvos elektros perdavimo tinklo.
 
Atsinaujinančios energetikos centras įsteigtas spalio 1 d. Naujai įsteigtam centrui laikinai vadovaus Vidmantas Grušas, šiuo metu einantis „Litgrid“ perdavimo tinklo departamento pareigas. Centras startuos su dešimties specialistų komanda. Centro vadovo atranka bus paskelbta spalio mėnesį.
 
Bendrovės struktūroje išgryninant atsinaujinančios energetikos prijungimo prie perdavimo tinklo funkciją siekiama efektyviausio darbo organizavimo ir sklandaus prioritetinių projektų valdymo. Anksčiau skirtingus pavaldumus turėję darbuotojai bus koncentruojami viename centre ir dirbs tik su atsinaujinančios energetikos projektais.
 
„Per artimiausius kelerius metus Lietuvos elektros perdavimo sistemoje vyks lūžis – iš elektros energiją importuojančios valstybės tapsime gamintojais, užsitikrinančiais šalies elektros poreikius, o perteklių – eksportuosime. Visa tai bus pasiekta plėtojant naujus atsinaujinančios energetikos projektus, o mūsų kaip perdavimo tinklo operatorės uždavinys – operatyviai užtikrinti reikiamus infrastruktūros ir projektinius sprendimus, kad naujai kylantys saulės, jūrinio ir žemyninio vėjo bei baterijų parkai būtų prijungti prie Lietuvos elektros perdavimo tinklo.
 
Šiam proveržiui įgyvendinti keičiame įmonės struktūrą įsteigdami specializuotą, tik atsinaujinančios energetikos projektams dedikuotą padalinį, kuris vienoje komandoje apjungs atsinaujinančios energetikos plėtojimui reikalingas kompetencijas ir užtikrins sklandų darbą su atsinaujinančios energetikos vystytojais, atsakingomis institucijomis ir partneriais“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Lietuvoje atsinaujinančių energetinių išteklių instaliuota galia šiuo metu yra 1223 MW ir sudaro lygiai trečdalį visos šalyje esančios generacijos. Dešimtmečiame infrastruktūros plėtros plane „Litgrid“ skaičiuoja, kad iki 2031-ųjų atsinaujinančius energetinius išteklius naudojančių elektrinių suminė įrengtoji galia augs net 6 kartus ir sieks kiek daugiau nei 7 GW.
Pasak R. Masiulio, pastaraisiais mėnesiais analizuojant naujų atsinaujinančios energijos elektrinių projektų apimtis, prognozuojamas dar spartesnis šios generacijos augimas. Prognozuojama, kad 2030-iesiems iškeltus atsinaujinančios energetikos tikslus šalis pasieks jau 2025 m.
 
 „Atsinaujinančios energetikos plėtra šalyje mažins Lietuvos elektros importo apimtis ir, tikėtina, turės poveikio elektros kainai. Mūsų kaip operatoriaus užduotis – užtikrinti reikiamas sąlygas sklandžiai  naujai kuriamos generacijos integravimui į Lietuvos elektros sistemą. Tuo rūpinsis naujai įsteigtas dedikuotas padalinys“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.