Naujienos

2020-07-03

„Litgrid“ skelbia konkursus elektros perdavimo linijų rekonstrukcijai Vakarų Lietuvoje ir pasienyje su Kaliningradu

 
Kryptingai siekiant strateginio Lietuvos tikslo – sinchronizacijos su Vakarų Europos tinklais, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pradeda dviejų projektui svarbių linijų su Latvija ir Kaliningradu rekonstrukciją. Paskelbti konkursai 330kV elektros perdavimo linijų Klaipėda-Grobinė ir Jurbarkas-Bitėnai rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbams.
 
Linijų rekonstrukcija yra būtina norint suformuoti naujas dvigrandes 330kV elektros perdavimo linijas Darbėnai-Bitėnai ir Kruonio HAE-Bitėnai. Šios  linijos sustiprins perdavimo tinklą Vakarų Lietuvoje ir užtikrins patikimą jo veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ ir atsijungus nuo Kaliningrado elektros perdavimo sistemos.
Konkursų metu „Litgrid“ įsigys techninio projekto parengimą ir rangos paslaugas.
 
„Litgrid atlikti skaičiavimai rodo, kad esamas Vakarų Lietuvos tinklas, integravus jūrinę jungtį su Lenkija – „Harmony Link“ –  taptų apkrautu. Todėl tinklą reikia ne tik atnaujinti, bet ir paruošti naujas jo atkarpas darbui su Vakarų Europa sinchroniniu režimu. Jau dabar  pradedame stiprinti tinklą ir formuoti dvi naujas linijas Darbėnai–Bitėnų ir Bitėnai–Kruonio HAE“, - sako „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė.
Tinklo stiprinimas vyks dviem etapais. Pirmuoju etapu planuojama rekonstruoti 33 km ilgio 330 kV elektros perdavimo linijos Klaipėda-Grobinė dalį nuo būsimosios Darbėnų pastotės iki Klaipėdos. Taip pat bus rekonstruojama 44 km Bitėnai–Kruonio HAE linijos atkarpa nuo Bitėnų pastotės iki Jurbarko. Abiejų linijų rekonstrukcijos projektavimo darbus planuojama užbaigti 2022 metų pradžioje, o rangos darbus – atitinkamai įgyvendinti iki 2023 metų pavasario ir vasaros. Antrojo etapo projektavimo ir rangos darbų konkursus planuojama skelbti 2021 metų pradžioje ir juos pabaigti iki 2025 metų pabaigos.
 
Lygiagrečiai su skelbiamais pirkimais šiuo metu yra atliekamas Strateginis poveikio  aplinkai vertinimas (SPAV), o infrastruktūros vystymo planų koncepcijos bus patvirtintos šių metų spalį. Visus šiuos veiksmus pasirinkta daryti lygiagrečiai, atsižvelgiant į ilgas viešųjų pirkimų procedūrų trukmes ir siekiant įgyvendinti Sinchronizacijos projektą laiku.
 
Sinchronizacija yra svarbiausias Baltijos šalių energetinio saugumo projektas, kurio vertė sieks iki 1,65 mlrd. eurų. Projektas bus įgyvendintas 2025 m.
 
Apie naująjį rekonstrukcijos projektą
 
Būsimoji 330 kV linija „Darbėnai–Bitėnai“, prasidedanti Darbėnuose, kur „Harmony Link“ jūrinis elektros kabelis jungsis su Lenkijos elektros perdavimo tinklu, eis pro Klaipėdą iki Bitėnų, esančių Kaliningrado srities pasienyje. Ji bus suformuota dviem etapais. Pirmajame etape rekonstruojama atkarpa tarp Darbėnų ir Klaipėdos - linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Antrajame etape statoma nauja linija aplink Klaipėdos miestą ir rekonstruojama atkarpa tarp Klaipėdos ir Bitėnų pastotės pietvakarių Lietuvoje. Bitėnų transformatorių pastotėje linija bus sujungta su Bitėnų–Kruonio HAE linija, besitęsiančia per Jurbarką, Vilkaviškį iki pat Kruonio HAE, esančios tarp Vilniaus ir Kauno, kuri taip pat bus rekonstruota iš viengrandės į dvigrandę.
 
Šiuo pirkimu bus įsigyjami šio projekto pirmojo etapo darbai: atkarpos tarp Jurbarko ir Bitėnų rekonstrukcija iš viengrandės į dvigrandę. Taip pat Bitėnų-Kruonio HAE projekto apimtyje numatoma pastatyti naują viengrandės 330kV elektros perdavimo linijos ruožą nuo Jurbarko leidžiantis į pietus iki susikirtimo su esama Kruonio HAE – Sovietskas linijos. Esamos linijos dalis nuo sankirtos iki Sovietsko bus demontuota.