Naujienos

2019-12-04

Pasirašyta sutartis dėl 10 mln. eurų „Harmony Link“ parengiamiesiems darbams

Lietuvos ir Lenkijos perdavimo sistemų operatorių vadovai ir Europos Komisijos (EK) Inovacijų ir tinklų programų vykdomosios įstaigos (INEA) atstovas vakar Briuselyje pasirašė sutartį dėl 10 mln. eurų ES paramos jūrinės elektros jungties „Harmony Link“.
Finansavimas skirtas sinchronizacijai svarbios jūrinės jungties su Lenkija trasos parinkimo studijai, jūros dugno tyrimams, jungties techninių specifikacijų parengimui bei teritorijų planavimo darbams. Lietuvai šia sutartimi skirta 4 mln. eurų.
„Su PSE mus jau sieja sėkminga bendradarbiavimo patirtis statant tarpsisteminę jungtį „LitPol Link“.  Tai ir gautas finansavimas leidžia tikėtis geriausių rezultatų įgyvendinant naują bendrą „Harmony Link“ projektą,“ – teigia Lietuvos perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.
„Turime dar vieną patvirtinimą, kad sinchronizacija yra visos Europos Sąjungos prioritetas ir siekiama maksimaliai sparčiai judėti jį įgyvendinant. Jūrinė jungtis „Harmony Link” – tai politinių tikslų ir techninio išmanymo sinergijos pavyzdys. Šiandien projekto jūros dugno tyrimai finansuojami ES parama, tai svarbus startas prieš kitų metų paraišką visam projektui finansuoti” – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Pasirašyme dalyvavo Lenkijos Vyriausybės įgaliotinis strateginei infrastruktūrai Piotr Naimski ir Lietuvos energetikos ministras Ž. Vaičiūnui.
Sutartis pasirašyta Briuselyje vykstant Bendro intereso projektų (angl. Projects of Common Interest, PCI) mugei, kurioje dalyvauja ir Lietuvoje įgyvendinamus sinchronizacijos projektus pristato „Litgrid“ atstovai. Baltijos šalių ir kontinentinės Europos tinklų elektros sistemų sujungimo sinchroniniam darbui projektas į šį sąrašą įtrauktas 2014 m.
Buvimas šiame sąraše jau leido užsitikrinti 323 mln. eurų ES finansavimą pirmajam sinchronizacijos projekto įgyvendinimo etapui.
Naujos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ projektas yra viena iš svarbiausių Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizavimo su žemynine Europa projekto dalių. „Litgrid“ ir PSE susitarimą dėl šio jūrinio aukštos įtampos nuolatinės srovės kabelio tiesimo pasirašė prieš metus - pernai gruodį.
Bendra sinchronizavimo projekto vertė yra 1,6 mlrd. eurų.