Naujienos

2022-10-27

„Litgrid“ įjungė vieną svarbiausių Vakarų Lietuvos transformatorių pastočių Telšiuose – didėja tinklo patikimumas ir elektros importo galimybės

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ po rekonstrukcijos įjungė Telšių 330 kV transformatorių pastotę. Tai vienas svarbiausių elektros perdavimo taškų Vakarų Lietuvoje, kurio atnaujinimas sustiprins tinklo patikimumą ir į gegužės mėnesio lygį grąžins elektros pralaidumą jungtyse su Latvija ir Švedija, o tai turi teigiamos įtakos elektros importo galimybėms ir kainai.
 
„Ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, Telšių transformatorių pastotė nuo gegužės buvo rengiama itin svarbaus įrenginio – sinchroninio kompensatoriaus – prijungimui. Dėl to, pasikeitus Lietuvos elektros tinklo perkrovų dinamikai, teko laikinai sumažinti tarpsisteminių jungčių su Latvija ir jūrinės jungties su Švedija „NordBalt“ pralaidumą. Vėl įjungus Telšių transformatorių pastotės 330 kV įtampos skirstyklą ir atlikus pagrindinio pastotės elemento – autotransformatoriaus – remontą, didėja Vakarų Lietuvos elektros energijos perdavimo tinklo patikimumas. Įjungta pastotė taip pat reiškia, kad tarpsisteminis elektros pralaidumas grįžta į gegužės mėnesio lygį – tad galėsime importuoti daugiau pigesnės elektros energijos per jungtis su Latvija ir Švedija“, – sako „Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Donatas Matelionis.
 
330, 110 ir 10 kV Telšių transformatorių pastotėje bus įrengtas vienas iš trijų Lietuvos sinchroninių kompensatorių. Šiuo metu rekonstruojamoje pastotėje įrengti nauji jungtuvai, skyrikliai ir kita pirminė įranga, taip pat ruošiama vieta sinchroninio kompensatoriaus prijungimui prie perdavimo tinklo.
 
Šiuo metu Telšių pastotėje atliekami paskutiniai rekonstrukcijos darbai, tvarkoma aplinka. Pastotės rekonstrukcijos pabaiga numatyta gruodį.
 
Sinchroninis kompensatorius – tai prie elektros perdavimo tinklo prijungtas galingas, didelės masės besisukantis variklis su smagračiu. Sinchroniniai kompensatoriai padės užtikrinti savarankišką dažnio valdymą po sinchronizacijos su kontinentine Europa, o iki sinchronizacijos įrenginiai gerokai sustiprins tinklo patikimumą ir užtikrins inerciją, reikalingą Lietuvoje vykstant atsinaujinančių energetinių išteklių plėtrai.
 
Pirmieji du sinchroniniai kompensatoriai bus įrengti Telšiuose ir Alytuje, kur pastotė įrenginių prijungimui jau yra paruošta. Sinchroniniai kompensatoriai į šalį bus atvežti kitų metų antrąjį ketvirtį, o įjungti į perdavimo tinklą metų pabaigoje.
 
Trečiasis sinchroninis kompensatorius bus prijungtas Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėje 2024 metais.
Iš viso jau baigta daugiau nei 45 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.