Naujienos

2020-10-26

„Litgrid“ jūrinę elektros jungtį su Lenkija plėtoti padės ekspertai iš Kanados bendrovės „Teshmont Consultants LP“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasirašė sutartį su nepriklausoma inžinerinių konsultacijų bendrove „Teshmont Consultants LP“. Kanados bendrovės ekspertai konsultuos įgyvendinant didžiausią Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektą – Lietuvos-Lenkijos jungties „Harmony Link“ statybas.
 
Maždaug 330 km ilgio 700 MW galios povandeninė aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtis „Harmony Link“ 2025 m. sujungs Klaipėdos ir Pucko (Lenkija) regionus. Iš viso šiam projektui numatytos investicijos siekia apie 680 mln. eurų, iš kurių 493 mln. eurų sudarys parama, prieš kelias savaites numatyta skirti iš Europos infrastruktūros tinklų fondo „Connecting Europe Facility“ (CEF).
 
„Sudėtingas ir itin svarbus jūrinės jungties su Lenkija projektas reikalauja specifinių inžinerinių žinių ir itin aukštų kompetencijų. Todėl renkantis paslaugų teikėją daug dėmesio buvo skirta potencialių partnerių patirties ir įgyvendintų projektų analizei. Pasirinkta bendrovė, veikianti jau daugiau negu pusšimtį metų ir dirbanti su didelio masto projektais įvairiose pasaulio šalyse.  „Teshmont Consultants LP“ specialistams bus patikėtos aukštos įtampos nuolatinės srovės povandeninių kabelių ir keitiklių stočių įrengimo užduotys, reikalaujančios itin specifinių kompetencijų. Konsultantai vertins parengtus dokumentus, pavyzdžiui, technines specifikacijas ir reikalavimus, teiks tikslines konsultacijas iškilus techniniams, komerciniams, reguliaciniams klausimams projekto įgyvendinimo metu. Tai padės geriau valdyti procesus ir išvengti įvairių kliūčių“, – teigia Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.
 
Paslaugos iš Kanados bendrovės bus įsigyjamos pagal vasarą „Litgrid“ paskelbto konsultacinių paslaugų pirkimo sąlygas, kuriose numatyta, kad sutarties kaina gali siekti iki 0,45 mln. eurų be PVM.
 
Kanados bendrovė „Teshmont Consultants LP“ yra aukštos įtampos perdavimo inžinerijos paslaugų lyderė pasaulyje. Bendrovės specialistai konsultuoja daugiau kaip 300 klientų 50 pasaulio šalių inžinerinių sprendimų klausimais, susijusiais su labai aukštos įtampos kintamosios elektros srovės (EHVAC) ir aukštos įtampos nuolatinės elektros srovės (HVDC) perdavimo sistemomis. 1966 metais įkurtos „Teshmont Consultants LP“ inžinieriai ir technologai šiuo metu dirba su vienais didžiausių HVDC perdavimo sistemų projektų pasaulyje.
 
„Harmony Link“ bus jau antroji Lietuvos ir Lenkijos sistemas jungianti elektros jungtis. Kartu su 2016 m. įrengta sausumos jungtimi „LitPol Link“ ji leis sinchronizuoti Baltijos šalių elektros sistemas su kontinentinės Europos tinklais. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.
 
Parengiamieji „Harmony Link“ darbai vyksta nuo 2019 metų pradžios. Iki 2020 m. sausio parengta trasos studija Baltijos jūroje, nuo 2019 m. gruodžio pradėti ir intensyviai vykdomi teritorijų planavimo darbai. 2020 m. kovą PSE ir „Litgrid“ paskelbė jūros dugno tyrimo pirkimo konkursą, šių metų birželio mėn. pasirašyta sutartis dėl jungties techninių specifikacijų rengimo.