Naujienos

2020-09-22

„Litgrid“ kartu su kitais Europos tinklų operatoriais prisidės prie bendros lankstumo rinkos vystymo

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ kartu su kitais Europos tinklų operatoriais dalyvauja projekte, kurio tikslas – įgalinti visas Europos elektros sistemas veikti išmaniai ir kartu, o rinkų dalyviams sudaryti vienodas galimybes dalyvauti. Siekiama, kad net ir patys mažiausi gamintojai-vartotojai būtų pilnaverčiai rinkos dalyviai, o didesnis lankstumas leistų gaminti dar daugiau atsinaujinančių išteklių elektros.
 
Šią savaitę „Litgrid“ kartu su dar keliasdešimt dalyvių iš skirtingų Europos šalių pasirašė susitarimą dėl Europos Sąjungos lėšomis finansuojamo projekto „One Network for Europe“ („OneNet“), kuriame bus bandomi lankstūs tinklo sprendimai, padėsiantys įgyvendinti jungtinio tinklo viziją.
 
„Elektros tinkluose sparčiai vystantis generacijai iš atsinaujinančių išteklių, tinklų operatoriams kyla poreikis greičiau ir lanksčiau reaguoti valdant elektros srautus. Tam svarbu ir bendradarbiavimas tarp skirtingų šalių perdavimo ir skirstymo tinklų operatorių. Nors kurti vieną apjungtą sistemą visai Europai kelia daug iššūkių, sprendimai, galintys padėti skirtingoms sistemoms veikti kartu, yra labai reikalingi, siekiant pasinaudoti išmanaus tinklo teikiamomis galimybėmis. „OneNet“ projekto tikslas – šiuos sprendimus pamėginti perkelti iš planų ir dokumentų į elektros tinklų operatorių kasdienę veiklą“, – sako Liutauras Varanavičius, „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius.
 
Pasak jo, siekiama, kad sukurta sistema padėtų lankstumo rinkoms, jų stebėjimui ir optimizavimui bei sudarytų sąlygas visiems rinkos dalyviams: nuo mažų vartotojų iki didelių gamintojų, nepriklausomai nuo jų fizinės vietos Europoje.
 
„Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, mažasis saulės elektros gamintojas čia, Lietuvoje, turėtų galimybę parduoti savo elektrą ne skirstymo operatoriui, o rinkoje – ir ne tik Lietuvos, o bet kurios Europos Sąjungos šalies, kad ir Portugalijos. Arba apsijungęs su kitais mažaisiais gamintojais jis prisidėtų prie balansavimo paslaugų teikimo. Visa tai būtų naudinga ne tik šiems naujiems rinkos dalyviams, bet ir operatoriams, kuriems tai būtų papildomas lankstumas siekiant integruoti vis augančią atsinaujinančių išteklių gamybą“, – teigia L. Varanavičius.
 
Projekte, padalintame į 4 bandymų klasterius, yra 70 dalyvių – elektros perdavimo ir skirstymo operatorių, juos jungiančių organizacijų, elektros biržų, IT bendrovių ir tyrimų institucijų.
 
„Litgrid“, kartu su Lietuvos skirstymo tinklų operatore AB ESO priklauso Šiaurės bandymų klasteriui, kurio tikslas – panaudoti lankstumo platformas, sujungiant įvairius rinkos produktus ir užtikrinant sklandžius procesus tarp perdavimo ir skirstymo sistemų operatorių resursų.
 
Šiuo metu „Litgrid“ taip pat išbando elektros sistemos balansavimą telkiant didžiuosius elektros vartotojus. Bendrovė pasirašė sutartį su pirmąja elektros energijos paklausos telkėja Lietuvoje – Estijos įmone „FuseBox“. Sėkmingai atlikus balansavimo paslaugų testavimą Lietuvos perdavimo sistemoje, naujasis rinkos dalyvis galės dalyvauti Baltijos šalių balansavimo rinkoje ir prekiauti balansavimo energija su perdavimo operatoriais.
 
„Manome, kad „OneNet“ projektas gali prisidėti prie kokybiškesnės aplinkos nepriklausomam telkimui Lietuvoje išvystymo ir padėti sukurti bendrą paklausos telkimo elektros rinką su kitomis Baltijos šalimis. Šiame kontekste labai svarbus bendradarbiavimas tarp perdavimo ir skirstymo tinklų operatorių, prie kurio „OneNet“ projektas neabejotinai prisidės“, – teigia L. Varanavičius.
 
Projektas truks 3 metus, jis finansuojamas iš Europos Komisijos inovacijų programos „Horizontas 2020“. Bendras projekto biudžetas siekia 27,9 mln. Eur, „Litgrid“ skirta finansavimo suma – 106,8 tūkst. Eur.