Naujienos

2022-10-13

„Litgrid“ teikia pasiūlymus vėjo elektrinių prijungimui prie perdavimo tinklo palengvinti

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) teikia siūlymus, kurie palengvins naujų vėjo elektrinių prijungimą prie perdavimo tinklo. Įvertinus besikeičiančią situaciją tinkle ir „Litgrid“ naujai diegiamus elektros sistemos patikimumą didinančius įrenginius, siūloma supaprastinti vėjo energetikos projektų vystytojams taikomus reikalavimus.
 
Šie pasiūlymai suformuoti po spalio 7 dieną „Litgrid“ užbaigtos viešosios konsultacijos su rinkos dalyviais dėl  VERT nutarimo pakeitimų, pagal kuriuos prie perdavimo tinklo prijungtoms vėjo elektrinėms bus taikomi žemesni reaktyviosios galios užtikrinimo reikalavimai, atitinkantys taikomus reikalavimus Europoje. Reaktyvioji galia yra svarbus perdavimo sistemos parametras, kuris turi įtakos įtampos valdymui ir  patikimam elektros perdavimo tinklo veikimui visoje Lietuvoje.
 
„Per pastaruosius dvejus metus į perdavimo tinklą investavome daugiau nei 100 mln. Eur tiek statydami naujas linijas ir pastotes, tiek modernizuodami esamas. Pertvarkome tinklo įrangą, ruošiamės į sistemą integruoti sinchroninius kompensatorius, kurie ne tik padės sinchroniškai prisijungti prie kontinentinės Europos elektros tinklų, bet ir sudarys pagrindą kelis kartus išauginti atsinaujinančių išteklių gamybą.
 
Girdime vėjo parkų vystytojų siūlymus dėl projektams keliamų techninių sąlygų supaprastinimo ir atsižvelgiame į juos. Atsinaujinančios energetikos plėtra Lietuvoje yra vienas svarbiausių mūsų tikslų, kuriam skiriame reikiamus išteklius ir dėmesį. Tuo pačiu mūsų pareiga yra užtikrinti, kad elektros perdavimo tinklas veiktų saugiai ir stabiliai, todėl atidžiai tikriname kiekvieną į į tinklą jungiamą jėgainių projektą ir reikalavimus peržiūrime nedarydami kompromisų tinklo patikimumo srityje“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
2018 m. įsigaliojęs VERT nutarimas numato sąlygas, kurias turi atitikti prie perdavimo tinklo prijungiamos vėjo elektrinės. Pagal šį nutarimą „Litgrid“ atlieka generatorių patikrinimą ir pateikia vertinimą, o leidimus komercinei naujų vėjo elektrinių veiklai išduoda VERT.
 
Šiemet po vėjo jėgainių vystytojų kreipimosi į VERT, reguliuotojas paprašė „Litgrid“ įvertinti vėjo jėgainių vystytojų pasiūlymus tikslinti reikalavimus, susijusius su reaktyviosios galios užtikrinimu. „Litgrid“ atliko papildomus vertinimus ir, atsižvelgiant į naujai diegiamas technologijas bei infrastruktūrą tinkle, reaktyviosios galios reikalavimus naujiems vėjo parkams siūlo supaprastinti.
 
Iki praėjusių metų pabaigos „Litgrid“ prie perdavimo tinklo prijungė vėjo elektrinių, kurių bendra instaliuota galia siekia 444 MW. Iki šių metų pabaigos bus prijungta dar 168 MW galios vėjo parkų, o kitąmet preliminariai planuojama prijungti 398 MW galios vėjo elektrinių.
 
Lietuvoje atsinaujinančių energetinių išteklių instaliuota galia šiuo metu yra 1223 MW ir sudaro trečdalį visos šalyje esančio elektros gamybos pajėgumo.
 
Energetikos ministro Dainiaus Kreivio teigimu, iki 2030 metų atsinaujinančių energijos išteklių instaliuota galia Lietuvoje augs daugiau nei 7 kartus ir sieks 9000 MW elektros energijos.
 
Siekiant integruoti šiuos gamybos pajėgumus, per ateinančius 10 metų „Litgrid“ į elektros perdavimo tinklą planuoja investuoti 2 mlrd. Eur. Prie atsinaujinančių išteklių plėtros prisidės ir sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektai.