Naujienos

2022-09-16

Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas atidedamas

Reaguodama į situaciją elektros rinkoje ir siekdama užtikrinti maksimalius elektros jungčių pralaidumus tarp regiono šalių,  Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ nusprendė atidėti rugsėjį planuotą Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą. Nauja bandymo data paaiškės ją suderinus su regioniniais partneriais.   
 
„Įvertinę situaciją elektros rinkoje, priėmėme sprendimą Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą atidėti. Bandymo atlikimo laiką keičiame dėl kelių priežasčių: pirma – siekiame išvengti elektros jungčių pralaidumų ribojimų regione bandymo metu, kuris turi įtakos elektros kainoms.
 
Antra, planuojame bandymo apimtis išplėsti – jame dalyvaus Lietuvai strategiškai svarbi 200 MW elektros kaupimo įrenginių sistema, kuri bus užbaigta gruodžio mėnesį, ir kita naujai pastatyta infrastruktūra. Taip pat tikimės, kad prie bandymo prisijungs ir regioniniai partneriai.
 
Trečia, taupome kaštus – tikimės, kad bandymo atlikimo metu elektros energijos išteklių kainos bus sugrįžusios į įprastines ribas ir bandymo kaštai bus mažesni“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
„Litgrid“ primena, kad per pastaruosius metus įmonė atliko du svarbius elektros sistemos bandymus. Pirmą kartą izoliuotas dalies Lietuvos elektros sistemos bandymas buvo sėkmingai atliktas 2020 m.
 
2021 m. „Litgrid“ kartu su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatore PSE atliko avarinės pagalbos su Lenkijos elektros sistema bandymą per išplėstą „LitPol Link“ jungtį, per kurią bus vykdoma visų Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais.
 
Šiemet buvo atlikta izoliuoto darbo bandymo studija, paruoštos informacinės sistemos, atlikti dispečerių mokymai, patikrinti svarbiausi šalies elektros vartotojai ir išbandytos didžiosios šalies elektrinės.
 
„Laiką iki bandymo išnaudosime naujos elektros sistemos infrastruktūros parengimui ir įtraukimui į bandymo programą, ir darbui su strateginiais partneriais“, – sako R. Masiulis.
 
Prieš sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais visos Baltijos šalys turi atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą, kurio metu Lietuva, Latvija ir Estija sudarys vieną „salą“. Šiame bandyme, planuojama, bus pasitelkti šiuo metu Baltijos šalyse įrengiami sinchroniniai kompensatoriai – įrenginiai, padedantys užtikrinti sistemos stabilumą ir inerciją, kai didelę dalį tiekiamos elektros sudaro atsinaujinančių energijos išteklių gamyba arba elektros importas per nuolatinės srovės jungtis.
 
Atlikusios trijų šalių izoliuoto darbo bandymą ir įgyvendinusios techninius prisijungimo reikalavimus, Baltijos šalys galės pradėti veikti vienu dažniu su kontinentinės Europos tinklais.
 
Lietuvoje iš viso jau baigta daugiau nei 45 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.
 
Apie „Litgrid“:
AB „Litgrid“, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, palaiko stabilų šalies elektros energetikos sistemos darbą, valdo elektros energijos srautus ir sudaro sąlygas konkurencijai atviroje elektros rinkoje. Bendrovė Lietuvoje valdo daugiau kaip 7 tūkst. km oro linijų, daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis, nuolat vykdo jų priežiūrą, siekiant užtikrinti tinkamą elektros energijos perdavimą visiems šalies gyventojams, įstaigoms ir kitoms organizacijoms.
Nuo 2010 m. gruodžio 22 d. AB „Litgrid“ akcijos įtrauktos į vertybinių popierių biržos NASDAQ OMX Vilnius Papildomąjį prekybos sąrašą. 97,5 proc. AB „Litgrid“ akcijų valdo UAB „EPSO-G“, kurių 100 proc. akcijų priklauso LR Energetikos ministerijai.