Naujienos

2024-01-17

Sinchronizacijos naujienlaiškis: Svarbiausi 2023 metų darbai kelyje link sinchronizacijos

Pasak Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centro (SPĮC) vadovo Mindaugo Ivanavičiaus, sinchroninių kompensatorių kelionė į Telšių ir Alytaus transformatorių pastotes buvo sudėtinga, daug planavimo pareikalavusi ir unikali patirtis.

„Daugiau nei 460 t sveriantys sinchroniniai kompensatoriai pirmiausia iš gamyklos Vokietijoje buvo nugabenti į Roterdamo uostą, pakrauti į laivą iki Lietuvos keliavo apie 1500 km per Šiaurės ir Baltijos jūras. Visi įrenginiai rugpjūčio pabaigoje buvo iškrauti Klaipėdos uoste, o rudens pradžioje po sudėtingo transportavimo planavimo sausumos ir upės keliais juos saugiai atgabenome į Telšių ir Alytaus pastotes. Tai buvo sudėtinga, kruopščiai organizuota operacija“, – pabrėžia M. Ivanavičius.
 
 
„Sinchroniniai kompensatoriai padės užtikrinti savarankišką dažnio valdymą po sinchronizacijos su kontinentine Europa, o iki sinchronizacijos įrenginiai sustiprins tinklo patikimumą ir užtikrins inerciją, reikalingą Lietuvoje vykstant atsinaujinančių energetinių išteklių plėtrai.
 
Iš viso Lietuvoje prie perdavimo tinklo prijungsime tris sinchroninius kompensatorius – Telšių, Alytaus ir Vilniaus rajone esančioje Neries transformatorių pastotėje, į kurią įrenginys bus atvežtas 2024 metais“, – sako M. Ivanavičius.
 
Į Lietuvą 2023 metais „Litgrid“ taip pat atgabeno tris 200 megavoltamperų (MVA) galios transformatorius, kurie yra skirti prijungti Telšių, Alytaus ir Neries sinchroninius kompensatorius. Įrengti pastotėje, galios transformatoriai keis elektros energijos įtampą iš 330 kV į 17,7 kV ir taip padės užtikrinti tinkamus elektros parametrus prijungus sinchroninius kompensatorius.
 
Šiais metais „Litgrid“ taip pat įjungė 88 km ilgio 330 kV elektros perdavimo linijas Vakarų Lietuvoje ir taip užbaigė pirmuosius 330 kV oro linijų Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai statybos etapus. Rekonstrukcijos metu atnaujintos 49 km ilgio Grobinė–Klaipėda ir 39 km ilgio Jurbarkas–Bitėnai atkarpos. Šios linijos iš vienos grandies tapo dvigrandėmis, taip padidinant elektros pralaidumą ir sustiprinant tinklo patikimumą.
 
Balandžio mėnesį pirmą kartą šalies istorijoje „Litgrid“ atliko izoliuoto Lietuvos elektros energetikos sistemos darbo bandymą.
 
„Balandžio 22 d. šalies elektros sistema buvo atjungta nuo Rusijos kontroliuojamos IPS / UPS sistemos ir veikė visiškai savarankiškai. Sėkmingai atliktas izoliuoto darbo bandymas atspindi šalies sistemos patikimumą ir atsparumą“, – sako M. Ivanavičius.
 
Metų pabaigoje „Litgrid“ sėkmingai baigė diegti automatinio generacijos valdymo sistemą (AGV). Ši sistema užtikrins pagrindinius elektros tinklo parametrus – gamybos ir vartojimo balansą bei dažnį, o rinkos dalyviams atvers papildomas galimybes teikti galios rezervo paslaugas. AGV sistema Lietuvos elektros energetikos sistemos balanso valdyme pradės dalyvauti 2024 metų antroje pusėje. Iki to laiko balanso operatoriai mokysis naudoti šią sistema, taip pat bus organizuojami AGV sistemos bandymai, prie jos prijungiat balansavimo paslaugą galinčius teikti energijos gamybos ir kaupimo įrenginius.

Lietuvai ruošiantis 2025 metais prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų sistemos ir atsijungti nuo Rusijos tinklų, itin svarbu užtikrinti momentinį elektros energijos rezervą. „Energy cells“ įgyvendino 4 baterijų parkų Vilniuje, Utenoje, Alytuje ir Šiauliuose projektą ir sustiprino Lietuvos energetikos sistemos saugumą.
 
Svarbiausi uždaviniai 2024-aisiais
 
Pasak Mindaugo Ivanavičiaus, 2024-ųjų pavasarį–vasarą laukia svarbus darbas – dviejų sinchroninių kompensatorių prijungimas prie elektros tinklo Alytuje ir Telšiuose, taip pat pavasarį į Neries pastotę bus atgabentas ir trečiasis sinchroninis kompensatorius, prasidės jo įrengimo darbai.
 
„2024 metais planuojame užbaigti Neries transformatorių pastotės rekonstrukcijos pirmąjį etapą. Šis projektas sustiprins Vilniaus elektros mazgą, kuris užtikrins elektros energijos tiekimo patikimumą po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais ir augančius Lietuvos sostinės elektros poreikius. Taip pat kitais metais tikimės užbaigti 330 kV skirstyklos „Darbėnai“ statybos pirmąjį etapą“, – sako SPĮC vadovas Mindaugas Ivanavičius.
 
2024-aisiais „Litgrid“ įdiegs naują balanso ir papildomų paslaugų valdymo sistemą, kuri prisidės prie sklandesnio elektros sistemos veikimo po sinchronizacijos. Antroje metų pusėje planuojama sudaryti sutartį dėl „NordBalt“ valdymo sistemos atnaujinimo paslaugų, taip pat Lietuvos elektros energetikos sistemos balanso valdyme pradės dalyvauti AGV sistema.
 
Kitąmet rugpjūtį, likus pusei metų iki sinchronizacijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo operatorės planuoja kartu informuoti apie BRELL sutarties nepratęsimą. Antroje metų pusėje planuojama prisijungti prie Europos balansavimo energijos rinkos platformos MARI.
 
2024-aisiais, gavus specialistų analizes, visus techninius parametrus ir Europos Komisijos patvirtiną finansavimą, galėsime pradėti projekto „Harmony Link“  įgyvendinimo darbus. Būsimoji elektros jungtis tarp Lenkijos ir Lietuvos užtikrins komercinę prekybą elektra po Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.